Evropske berze malo porasle na početku nedelje

Evropske berze malo porasle na početku nedelje

Na evropskim berzama su u ponedeljak ujutro cene akcija blago porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u nove podsticajne mere.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, blizu nivoa od pre odluke Britanije o napuštanju Evropske unije.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,3 posto.

Zvaničnici skupa G20 najvećih svetskih ekonomija složili su se na sastanku tokom vikenda da treba podržati rast globalne ekonomije podstaknuti međunarodno trgovanje kako bi se sprečile moguće posledice odluke Britanije o izlasku iz Evropske unije.

To je samo učvrstilo uverenje ulagača da će vodeće centralne banke u svetu – od kineske i japanske do evropske i britanske – uskoro uvesti nove podsticajne mere.

berza1

Podršku tržištima pruža i stabilnost cena nafte, nakon što su prošle nedelje pale 4 odsto. Jutros se cena barela na londonskom tržištu kreće oko 45,65 dolara, 0,1 odsto ispod nivoa od petka i blizu najnižih nivoa u dva i po meseca.

Među najvećim je dobitnicama jutros, s rastom cene za 5,5 odsto, akcija Ryanaira jer je taj niskotarifni vazduhoplovni prevoznik najavio rekordnu dobit u ovoj godini.

I na azijskim berzama su cene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, blizu najviše nivoeu devet meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,04 odsto, na 16.620 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Apple i Microsoft najbolje rangirane kompanije na svetu
Next Država spremila plan B za Galeniku

You might also like

Wall Street: Akcije nastavljaju da rastu

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija dodatno porasle, iako je zapisnik Feda pokazao da čelnici centralne banke smatraju da bi ubrzanje rasta ekonomije moglo podstaći inflaciju i rast kamatnih stopa.

Kompanije 0 Comments

Alphabet zabeležio snažan rast prihoda, kazna iz EU srezala profit

Matična kompanija Google-a, Alphabet, objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal koji su doneli veliki pad profita usled rezervisanja od 2,74 milijarde dolara nastalih na ime kazne koje je evropsko

Beogradska berza: Odličan promet, Energoprojekt najprometniji

Trgovački dan na Beogradskoj berzi doneo je odličan promet, za šta zasluga pripada državnim obveznicama, uz mešovito kretanje berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply