Evropske berze malo porasle na početku nedelje

Evropske berze malo porasle na početku nedelje

Na evropskim berzama su u ponedeljak ujutro cene akcija blago porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi ulagača u nove podsticajne mere.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 odsto, blizu nivoa od pre odluke Britanije o napuštanju Evropske unije.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,3 posto.

Zvaničnici skupa G20 najvećih svetskih ekonomija složili su se na sastanku tokom vikenda da treba podržati rast globalne ekonomije podstaknuti međunarodno trgovanje kako bi se sprečile moguće posledice odluke Britanije o izlasku iz Evropske unije.

To je samo učvrstilo uverenje ulagača da će vodeće centralne banke u svetu – od kineske i japanske do evropske i britanske – uskoro uvesti nove podsticajne mere.

berza1

Podršku tržištima pruža i stabilnost cena nafte, nakon što su prošle nedelje pale 4 odsto. Jutros se cena barela na londonskom tržištu kreće oko 45,65 dolara, 0,1 odsto ispod nivoa od petka i blizu najnižih nivoa u dva i po meseca.

Među najvećim je dobitnicama jutros, s rastom cene za 5,5 odsto, akcija Ryanaira jer je taj niskotarifni vazduhoplovni prevoznik najavio rekordnu dobit u ovoj godini.

I na azijskim berzama su cene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, blizu najviše nivoeu devet meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks skliznuo 0,04 odsto, na 16.620 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Apple i Microsoft najbolje rangirane kompanije na svetu
Next Država spremila plan B za Galeniku

You might also like

Berza

Evropske berze zabeležile velike gubitke, cena nafte pala 3 odsto, dolar i zlato poskupeli

Cene akcija na evropskim berzama u petak su oštro pale, zabeleživši najveći jednodnevni procentualni pad od polovine februara.

Berza

Beogradska berza: Messer Tehnogas raste peti dan zaredom, trgovanje Termikom posle dužeg vremena

Početak trgovačke sedmice obeležila je slaba investiciona aktivnost, uz blagi oporavak berzanskih indeksa. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 11,8 miliona RSD (95 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio

Svetske berze

Tenzije između SAD i Irana napravile podigle cene nafte

Cena američke “lake” nafte (WTI) se danas približila nivou od 69 dolara za barel, jer su tenzije između SAD i Irana, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prevladale nad strahom