Država spremila plan B za Galeniku

Država spremila plan B za Galeniku

Država je, u slučaju da prodaja Galenike ne uspe, spremila i plan B za dalju sudbinu te beogradske farmaceutske fabrike, piše današnji Blic.

Prema tom planu država bi Galenici otpisala dugove od oko 130 miliona evra, dok bi fabrika kredite bankama vraćala do 2020. godine.

Da li će jedina državna fabrika lekova dobiti novog gazdu znaće se za dva dana, jer 27. jula ističe rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 25 odsto udela u Galenici.

Za suvlasništvo sa državom u Galenici zainteresovana su četiri investitora koji su otkupili tendersku dokumentaciju bugarski proizvodjač lekova Sopharma, Cadil pharma iz Indije i dva investiciona fonda, britanski Frontier i finski KJK capital.

Po pisanju Blica, menadžement Galenike i privatizacioni savetnik napravili su rezervnu opciju, kako bi se smanjili dugovi koji prema državi i bankama iznose oko 200 miliona evra. Namera je da bude otpisan dug od oko 130 miliona evra prema državnim firmama, poput Srbijagasa i EPS-a, a dugove prema bankama od približno 70 miliona evra Galenika bi vraćala i narednih pet do sedam godina.

Menadžment Galenike trebalo bi, kako navodi Blic, da danas razgovara sa predstavnicima banaka o mogućnosti odobravanja grejs perioda za otplatu nagomilanih dugova.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evropske berze malo porasle na početku nedelje
Next Velika Britanija razmatra mogućnost slobodne trgovine sa Kinom

You might also like

Kompanije 0 Comments

Promene na čelu NIS-a: Kiril Tjurdenjev novi generalni direktor

Odbor direktora „NIS a.d. Novi Sad“ doneo je odluku da na mesto generalnog direktora NIS-a imenuje Kirila Tjurdenjeva, dosadašnjeg Prvog zamenika generalnog direktora NIS-a za preradu i promet, objavila je

Facebook omogućio transfer novca

Društvena mreža Facebook uvela je novu opciju koja bi mogla biti interesantna korisnicima, a odnosi se na mogućnost prebacivanja novca putem messengera.

Turizam 0 Comments

Srpske hotelijere zabrinjava slaba popunjenost soba

Uprkos tome što je poslednjih godina u hotele u Srbiji uloženo više od 500 miliona evra, popunjenost objekata iznosi 30 odsto i taj novac se godinama neće vratiti investitorima.

1 Comment

  1. GP
    July 25, 12:24 Reply
    Opet gradjani placaju za neciju pljacku. Pa sta , bre, ljudi vise cekamo?

Leave a Reply