Svetske berze: Cene akcija rastu, čekaju se rezultati “stres testova” evropskih banaka

Svetske berze: Cene akcija rastu, čekaju se rezultati “stres testova” evropskih banaka

Na svetskim berzama su cene akcija protekle nedelje rasle zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i očekivanjima novih podsticajnih mera centralnih banaka.

Na Wall Streetu je protekle sedmice Dow Jones ojačao 0,3 posto, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

Rast indeksa na američkim berzama, četvrtu nedelju uzastopno, zahvaljuje se solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Uprkos pojedinim slabijim rezultatima, u dosadašnjoj sezoni objavljivanja finansijskih izveštaja većina kompanija objavila je nešto bolje rezultate nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari sada procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su na početku sezone objavljivanja kvartalnih izveštaja očekivali pad zarada od 4,5 odsto.

“Iza rasta cena akcija su nagoveštaji boljih ekonomskih trendova. O tome delimično govore poslovni rezultati kompanija, ali i drugi indikatori ukazuju na to da se rast privrede ubrzava”, kaže Jim Paulsen, direktor “Wells Capital Management”.

Svi posljednji podaci pokazuju da se rast američke privrede ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju.

Međutim, u drugim najvećim svetskim ekonomijama, od Kine i Japana do evrozone situacija nije baš blistava, što podstiče nadu investitora da će vodeće centralne banke u svetu uvesti nove podsticajne mere.

Zahvaljujući tome, i na evropskim su berzama cene akcija prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, a pariški CAC 0,2 posto.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je ojačao 0,8 posto, zahvaljujući slabljenju jena, zbog čega proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

Foto:www.ibtimes.com

Foto:www.ibtimes.com

U centru pažnje investitora naredne nedelje biće centralne banke, od Vašingtona, preko Evrope do Tokija, iako se ne očekuju značajnije odluke dok se ne bude imalo više podataka o uticaju britanskog izglasavanja odlaska iz EU.

Većina investitora smatra da će centralne banke u narednom periodu putem verbalnih garancija smirivati globalna finansijska tržišta, dok čekaju jasnije političke odluke.

Mnogi ekonomski podaci ukazuju da američka ekonomija ulazi u treći kvartal sa snažnim zamahom rasta, što ublažava zabrinutost zbog Brexita, međutim, kako je ovo godina predsedničkih izbora u SAD, većina analitičara smatra da je malo verovatno podizanje kamatnih stopa u ovoj godini.

U četvrtak su lideri Bank of England i Evropske centralne banke nagovestili mogućnost labavljenja monetarne politike “ako to bude potrebno”.

Vrhunac događaja za tržišta biće sledeći petak, kada ce ECB objaviti rezultate stres testove banaka. U fokusu investitora biće italijanske banke, koje se smatraju najslabijom karikom, zbog njihove niske profitabilnosti i 360 milijardi evra nenaplativih kredita iz vremena dužničke krize.

Izvor:Agencije
Previous Nema produženja roka za "večite" studente
Next Samit G20: Razvijene zemlje se obavezale da će podstaći globalni privredni rast

You might also like

Goša Montaža poništila 4,5 odsto sopstvenih akcija

Montažno preduzeće Goša Montaža (GMON) poništilo je 11.466 sopstvenih akcija (4,5% od ukupnog broja), na teret sopstvenog kapitala, koje je steklo od nesaglasnih akcionara pre više od tri godine.

Pozitivan cenovni trend nafte, investitori se nadaju stabilizaciji tržišta

Rusije ne odbacuje mogućnost učestvovanja u pregovorima o zamrzavanju nivoa proizvodnje “crnog zlata” kako bi se pronašle odgovarajuće mere koje bi dugoročno rezultirale stabilizacijom situacije na naftnom tržištu, izjavio je

Dinar nastavlja da raste, kurs 120,4 dinara za evro

Dinar je danas nastavio rast prema evru za 0,1 odsto u odnosu na petak i zvanični srednji kurs iznosi 120,4 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply