Svetske berze: Cene akcija rastu, čekaju se rezultati “stres testova” evropskih banaka

Svetske berze: Cene akcija rastu, čekaju se rezultati “stres testova” evropskih banaka

Na svetskim berzama su cene akcija protekle nedelje rasle zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija i očekivanjima novih podsticajnih mera centralnih banaka.

Na Wall Streetu je protekle sedmice Dow Jones ojačao 0,3 posto, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

Rast indeksa na američkim berzama, četvrtu nedelju uzastopno, zahvaljuje se solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima američkih kompanija.

Uprkos pojedinim slabijim rezultatima, u dosadašnjoj sezoni objavljivanja finansijskih izveštaja većina kompanija objavila je nešto bolje rezultate nego što se očekivalo.

U anketi Reutersa analitičari sada procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su na početku sezone objavljivanja kvartalnih izveštaja očekivali pad zarada od 4,5 odsto.

“Iza rasta cena akcija su nagoveštaji boljih ekonomskih trendova. O tome delimično govore poslovni rezultati kompanija, ali i drugi indikatori ukazuju na to da se rast privrede ubrzava”, kaže Jim Paulsen, direktor “Wells Capital Management”.

Svi posljednji podaci pokazuju da se rast američke privrede ubrzava, nakon usporavanja u prvom tromesečju.

Međutim, u drugim najvećim svetskim ekonomijama, od Kine i Japana do evrozone situacija nije baš blistava, što podstiče nadu investitora da će vodeće centralne banke u svetu uvesti nove podsticajne mere.

Zahvaljujući tome, i na evropskim su berzama cene akcija prošle nedelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 posto, a pariški CAC 0,2 posto.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je ojačao 0,8 posto, zahvaljujući slabljenju jena, zbog čega proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima postaju cenovno konkurentniji.

Foto:www.ibtimes.com

Foto:www.ibtimes.com

U centru pažnje investitora naredne nedelje biće centralne banke, od Vašingtona, preko Evrope do Tokija, iako se ne očekuju značajnije odluke dok se ne bude imalo više podataka o uticaju britanskog izglasavanja odlaska iz EU.

Većina investitora smatra da će centralne banke u narednom periodu putem verbalnih garancija smirivati globalna finansijska tržišta, dok čekaju jasnije političke odluke.

Mnogi ekonomski podaci ukazuju da američka ekonomija ulazi u treći kvartal sa snažnim zamahom rasta, što ublažava zabrinutost zbog Brexita, međutim, kako je ovo godina predsedničkih izbora u SAD, većina analitičara smatra da je malo verovatno podizanje kamatnih stopa u ovoj godini.

U četvrtak su lideri Bank of England i Evropske centralne banke nagovestili mogućnost labavljenja monetarne politike “ako to bude potrebno”.

Vrhunac događaja za tržišta biće sledeći petak, kada ce ECB objaviti rezultate stres testove banaka. U fokusu investitora biće italijanske banke, koje se smatraju najslabijom karikom, zbog njihove niske profitabilnosti i 360 milijardi evra nenaplativih kredita iz vremena dužničke krize.

Izvor:Agencije
Previous Nema produženja roka za "večite" studente
Next Samit G20: Razvijene zemlje se obavezale da će podstaći globalni privredni rast

You might also like

Beogradska berza: NIS najtrgovaniji, indeksi u plusu

Državne obveznice Republike Srbije i danas su zaslužne za visok promet na Beogradskoj berzi, a na tržištu akcija je briljirala Naftna industrija Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile manji rast, dolar bez promene

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija dostigle nove najviše nivoe u 10 godina, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine, dok je dolar stabilan.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze skočile, dolar u blagom padu

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle s najnižih nivoa u četiri meseca jer je zasad zaustavljen rast prinosa na obveznice i snažan uspon kursa dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply