Nema produženja roka za “večite” studente

Nema produženja roka za “večite” studente

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je danas, povodom peticije kojom “stari studenti” traže da im se produži zakonski rok za završetak studija, koji ističe 30. septembra, da taj rok neće biti produžen i da se zakon mora poštovati.

“Ovde se radi o poštovanju zakona Srbije, odredbe kojima prestaju da traju studijski programi koji postoje po starom, unete su u zakon u septembru 2014. godine, a menjati zakone svaki put kada to nekoj interesnoj grupi odgovara otvara pitanje kvaliteta obrazovnog sistema”, rekao je Šuvakov gostujući na RTS.

Kako je rekao, argument studenata o retroaktivnoj primeni zakona “ne stoji”, jer se ne radi o oduzimanju prava na studiranje, već o prestanku zastarelih studijskih programa, koji nisu akreditovani i ne rade po standardima.

“Što se tiče pozivanja na zemlje u okruženju, uglavnom se radi o zemljama koje su iza nas po kvalitetu obrazovajna, u zemljama EU ni termin večiti student ne postoji”, rekao je Šuvakov.

On je naveo da ima 250.000 studenata, a da je “možda dva odsto” pogođeno odredbama, te dodao da bi trebalo da se bavimo problemima većine i da radimo na podizanju kvaliteta.

“Mislim da je vreme da se posvetimo više onim dobrim studentima i njihovim problemima, a da se manje bavimo studentima koji decenijama nisu uspeli da završe studijske programe. Niko im ne brani da upišu nove, po novim standardima”, kazao je Šuvakov.

On je istakao da se ne zna tačan broj studenata na koji se odredba odnosi, te da to jeste jedan od problema, jer nijedna evidencija studenata nije definisana na pravi način.

“Postavlja se pitanje da li je neko ko je 1985. upisao medicinu i nije se pojavljivao posle prve godine na fakultetu, još uvek student. Formalno gledano jeste”, rekao on pomoćnik ministra.

Izvor:RTS/Tanjug
Previous Formiranje vlade Srbije: Stvari o kojima Vučić "ne može da govori"
Next Svetske berze: Cene akcija rastu, čekaju se rezultati "stres testova" evropskih banaka

You might also like

Karijera

Hong Kong – najskuplji grad za strane radnike

Na listi najskupljih gradova za život za strane radnike u 2018. godini na prvom mestu se našao Hong Kong, pokazuje najnovije istraživanje konsultantske kompanije Mercer.

Karijera

Evropa će do 2020. tražiti 800.000 ovih radnika

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učenicama osnovnih škola, da iskoriste nove tehnologije. 

Karijera

Velika tražnja za osobljem u avio-saobraćaju, nedostaju piloti, kabinsko osoblje, tehničari

Avio-kompanijama u svetu će svake godine u naredne dve decenije biti potrebno u proseku 31.000 novih pilota zbog ekspanzije avio-saobraćaja, saopštio je danas američki proizvođač aviona Boeing.