Erdogan tražio podršku G20?

Erdogan tražio podršku G20?

Turska je želela da se u finalnom zaključku sastanka ministara finansija i guvernera članica G20 nađe rečenica podrške aktuelnoj vladi u Ankari nakon neuspelog pokušaja puča, ali nije uspela u tome, rekli su zvaničnici G20.

“Jačanje vladavine prava je fundmentalno za održivi razvoj i mi podržavamo legitimnu vladu Turske u njenim nastojanjima da poveća ekonomsku stabilnost i prosperitet”, trebalo je da glasi dodatni pasus kominikea.

To je, međutim, negirao, zamenik turskog premijera Mehmet Šimšek koji je prisustvovao sastanku objavivši na Twitteru da Turska “nije imala takvu inicijativu”, prenosi Reuters.

Ipak, evropski komesar za ekonomska pitanja potvrdio je danas da je Turska upravo to tražila.

“Tačno je da je Turska to želela i da se o tome raspravljalo, ali je ministar nakon razgovora sa nekolicinom nas, procenio da je mudrije ne pominjati to pitanje na sastanku G20. To je bilo mudro”, rekao je Pjer Moskovici na konferenciji za novinare.

Foto:www.sigmalive.com

Foto:www.sigmalive.com

Jildirim: Uhapšeno 13.000 ljudi

Turska je nakon neuspelog pokušaja državnog udara uhapsila ukupno 13.000 ljudi, izjavio je premijer te zemlje Binali Jirdirim.

Kako je rekao, u Istanbulu je uhapšeno 3.879 ljudi, u Ankari 2.734, u Izmiru 197, dok je u ostalim provincijama uhapšeno 6.192 osobe, prenosi Sputnjik.

Ukupno je uhapšeno 1.329 policajaca, 8.831 vojnik, od kojih su 163 generali i admirali, a 2.329 oficiri.

Istovremeno, uhapšeno je 2.100 sudija i tužilaca, 52 rukovodioca administracija i 5.837 građana.

Turski premijer je gostujući na televiziji „Haber“ istakao da se uprkos velikom broju uhapšenih hapšenja nastavljaju.

Zapadne zemlje su u više navrata iskazale zabrinutost zbog dešavanja u Turskoj, upozoravajući da je nedopustivo neuspeli vojni udar iskoristiti kao izgovor za narušavanje ljudskih prava

Izvor:Tanjug
Previous Benjamin Powell: Srbija može dostići rast na način kao i svaka druga zemlja u svetu
Next Kina uvela antidamping namete na uvoz čelika iz EU, Južne Koreje i Japana

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Evropska unija danas obeležava 60 godina postojanja, bez Velike Britanije

Lideri Evropske unije u Rim će danas obeležiti 60 godina od potpisivanja Rimskog sporazuma, kojim je osnovana preteča EU, Evropska ekonomska zajednica.

Geopolitika 0 Comments

Saudijska Arabija: Jemenski Huti raketirali pogranični grad

Sedam civila je poginulo nakon što su projektili koje su u utorak uveče na grad Najran na jugu Saudijske Arabije ispalili pripadnici jemenske pobunjeničke grupe Huti, objavila je saudijska državna

Geopolitika 0 Comments

Sankcije Belorusiji produžene na godinu dana, Severnoj Koreji uvedene dodatne

Evropska unija produžila je danas na još godinu dana embargo na naoružanje i druge sankcije Belorusiji, nakon što je zaključila da ta zemlja nije postigla dovoljno napretka da bi sankcije

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply