Irak: Civili masovno napuštaju Mosul pred predstojeću ofanzivu

Irak: Civili masovno napuštaju Mosul pred predstojeću ofanzivu

Hiljade porodica napuštaju Mosul pred najavljenu ofanzivu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Po pisanju lokalnih medija, najveći broj izbeglica koji utočište traže izvan područja predstojećih sukoba čine deca.

UN su upozorile da će vojna akcija za oslobađanje Mosula naterati u beg više od 800.000 ljudi i izazvati ozbiljnu humanitarnu krizu.

Lise Grande, koordinator UN u Iraku za humanitarna pitanja, kaže da će uticaj vojne kampanje biti poražavajući za civile. “Verovatne su masovne žrtve među civilima i čitave porodice pokušavaju da pobegnu od pakla koji se očekuje”, kaže ona.

Koalicija sprema oslobađanje Mosula

Pre dva dana u Vašingtonu je održan sastanak međunarodne koalicije kako bi se pripremilo oslobađanje Mosula, najsnažnije baze ISIL-a u Iraku.

“Sada je pred nama oslobađanje Mosula”, rekao je američki predstavnik u koaliciji Brett McGurk pred ministrima spoljnih poslova i odbrane četrdesetak zemalja, koji su stigli u Vašington na poziv američkog državnog sekretara Johna Kerryja i ministra odbrane Ashtona Cartera.

Mosul, grad s dva miliona stanovnika, u kojem je ISIL 2014. godine proglasio svoj “halifat”, bit će do sada “najsloženija” operacija oslobađanja za iračke snage, upozorio je McGurk.

Johna Kerry smatra da bi preuzimanje kontrole od ISIL-a nad Mosulom predstavljao “kritičnu prekretnicu” u sukobima s tom organizacijom.

Međutim, koalicija se sada brine šta će se događati tokom i nakon oslobađanja grada sa sunitskom većinom, ali i s brojnim manjinama.

Izvor:Agencije
Previous Minhen: Napadač 18-godišnji Nemac iranskog porekla
Next Island: Od bankrota do rasta preko 4 odsto za osam godina

You might also like

Geopolitika

Hasan Rohani ponovo predsednik Irana

Iranski predsednik Hasan Rohani izabran je za novi četvorogodišnji predsednički mandat sa 57 odsto glasova u prvom krugu izbora, i daleko je ispred konzervativica Ebrahima Raisija, koji je dobio 38,3

Geopolitika

Fransoa Oland i Angela Merkel razgovarali sa Putinm o krizi u Ukrajni i Siriji

Francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u sredu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o sprovođenju primirja u Ukrajini i sirijskom pitanju uoči mirovnih pregovora u

Trgovina

Moskva ukida preostale trgovinske sankcije Turskoj

Rusija je pristala da ukine preostale trgovinske sankcije protiv Turske, koje su uvedene nakon što su turski avioni oborili ruski borbeni avion iznad sirijske granice 2015. godine.