Formiranje vlade Srbije: Stvari o kojima Vučić “ne može da govori”

Formiranje vlade Srbije: Stvari o kojima Vučić “ne može da govori”

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da to što još nema vlade nije posledica njegovog hira, već “stvari o kojima ne može da govori“, a što se može “čitati” i kao potvrda spekulacija u javnosti da je on već dva meseca izložen pritiscima svetskih centara moći u pogledu sastava vlade.

Da to baš tako treba shvatiti, smatraju i analitičari, koji ukazuju da pitanje sastava srpske vlade, a to znači i njene dalje politike, pre svega na spoljnopolitičkom planu, treba sagledati u kontekstu aktuelnih globalnih zbivanja.

Foto:www.magacinportal.org

Foto:www.magacinportal.org

“Jasno je da sukob između Zapada i Rusije postaje sve intenzivniji. Srbija je, s obzirom na svoju centralnu geopolitičku poziciju posebno izložena pritiscima, koji su odavno izašli iz strogo diplomatskih okvira”, objašnjava za Tanjug profesor Vladimir Vuletić.

On pretpostavlja da upravo u tom smislu postoje pritisci i kada je reč o personalnom sastavu Vlade, jer bi, kako ističe, svaka od velikih sila želela u novoj Vladi Srbije da vidi “svoje” ljude, odnosno ljude za koje veruje da bi podržavali njihove interese u novoj vladi.

Vuletić je rekao da je još od početka sukoba u Ukrajini, pa preko Sirije, najnovijih zbivanja u Turskoj itd, sve očiglednije da ulazimo u fazu veoma ozbiljnih sukoba između Zapada, pre svega SAD, i Rusije.

Prema njegovim rečima, Balkan je prostor na kome ove sile pokušavaju da steknu stratešku prednost i sasvim je očekivano da je pritisak na svaku zemlju u regionu veoma snažan.

“Svakoj od ovih sila bilo bi veoma važno da nova Vlada Srbije ima ne samo korektne odnose prema njoj, kao što je do sada bio slučaj, već da se veoma otvoreno stavi na njenu stranu”, kaže Vuletić.

Naravno, upozorava, to je veoma opasno za Srbiju:

“Ne samo zbog unutrašnjih podela, već i zbog realnih ekonomskih, političkih i bezbednosnih interesa, nedvosmisleno opredeljivanje Srbije je veoma opasno kako za unutrašnju stabilnost, tako I za dugoročne interese naše zemlje”, ukazao je.

Vuletić je rekao i da su spekulacije, koje su se takođe pojavljivale u javnosti, da bi Vučić mesto premijera zamenio mestom šefa države potpuno bez osnova, ne samo zato što je sam premijer rekao više puta da ga predsednička pozicija ne zanima.

“Ponovo se neke veoma ozbiljne i važne stvari koje se tiču budućnosti zemlje interpretiraju na vulgaran dnevnopolitički nacin”, smatra on i ocenjuje da je to, takođe, deo pritiska.

“Meni se čini da Vučić ima na umu mnogo toga što je suštinski važno za budućnost ove zemlje, I sklon sam da dosadašnje odlaganje formiranja nove Vlade čitam upravo u tom svetlu”, zaključio je Vuletić.

geopolitika (Foto:www.cnbc.com)

geopolitika (Foto:www.cnbc.com)

Profesor i diplomata Ivo Visković ne vidi posebnu zainteresovanost Zapada i Rusije za Srbiju kao takvu, ali takođe ukazuje na globalna zbivanja, te ističe da je sticaj okolnosti takav da smo se u sferi njihovog interesovanja našli u kontekstu njihovog globalnog nadmetanja na širem prostoru, ne samo u Evropi, već i na Bliskom i Srednjem istoku…

“Mi smo se prosto našli na vetrometini događaja, koji su izvan naše moći i moramo se u toj situaciji snalaziti u skladu sa najboljim interesima zemlje”, rekao je Visković za Tanjug.

Na Vučićevu današnju izjavu, posebno onu da „ne želi da formira Vladu protiv koje bi sam bio” reagovala je i Demokratska stranka Srbije, koja smatra da je premijer prvi put javno potvrdio, njima poznatu, činjenicu da je izložen velikim spoljnim pritiscima i ucenama.

DS S to smatra značajnim, mada nedovoljnim, iskorakom u pravcu obaveštavanja građana Srbije o stvarnom stanju stvari, kao i, u viđenju te stranke, odnosu SAD i EU prema Srbiji.

Izvor:Tanjug
Previous Wall Street: Cene akcija porasle, četvrtu nedelju uzastopno
Next Nema produženja roka za "večite" studente

You might also like

Politika 0 Comments

Delta holding: Presuda Miškoviću bez ijednog dokaza

Osuđujuća prvostepena odluka Miroslavu Miškoviću donešena je bez ijednog dokaza, navodi se u saopštenju kompanije Delta holding. Odbrana će uložiti žalbu na prvostepenu presudu nadležnom višem sudu u kojoj je

Politika 0 Comments

Vuk Jeremić u najužem krugu za generalnog sekretara UN

Kandidat Srbije Vuk Jeremić treći je u trećoj rundi glasanja za novog generalnog sekretara UN koji je održan sinoć u sedištu svetske organizacije u Njujorku, a bivši premijer Portugala Antonio

Tema dana 0 Comments

Više od 100 privrednika iz Srbije na Poslovnom forumu u Minsku

Više od 100 privrednika i poljoprivrednih proizvodača -predstavnika oko 40 firmi iz Srbije doputovalo je danas u Minsk gde će naredna dva dana učestvovati na Poslovnom forumu i bilateralnim razgovorima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply