Cena paradajza naglo porasla

Cena paradajza naglo porasla

Pre samo dve nedelje paradajz na leskovačkoj kvantaškoj pijaci nije imao kupce ni po ceni od 20 dinara po kilogramu. Ovih dana cena je dostigla do 70 dinara.

Glavni razlog zašto cena ovog povrća raste je povećan broj kupaca iz Bugarske, Grčke i Bosne. Naime, u zemljama Evropske unije paradajz se trenutno prodaje za 70 evrocenti po kilogramu, pišu “Novosti”.

“Znali smo da će nagli pad cene paradajza biti kratkotrajan, jer su tome doprinele velike vrućine, pa su ogromne količine robe istovremeno završile na tržištu, dok je potražnja u regionu bila zaista mala. Sve se u međuvremenu promenilo, pa je novi odnos ponude i tražnje promenio i cenu u našu korist” – kaže za “Novosti” Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najnaprednijih povrtara u Leskovcu.

On ne veruje u tezu da je pisanje medija, odnosno internet-portala o niskoj ceni paradajza, dovelo do toga da sada ima mnogo više kupaca ovog povrća u Leskovcu. Internet i društvene mreže su svakako imale neku ulogu, ali sigurno ne i presudnu.

“U većini evropskih zemalja trenutno nema toliko robe koliko se traži, pa je logično da se trgovci iz okruženja, zbog blizine, okreću našem tržištu. Što nisu došli kada su seljaci bili prinuđeni da prodaju i za manje od 20 dinara po kilogramu” – pita se Stojković i naglašava da su veliki kupci dobro povezani i da, i bez interneta, vrlo dobro znaju gde mogu da nađu najjeftiniju robu ako im je ona potrebna.

Stojković će ove godine na oko hektar zemlje pod plastenicima da proizvede i do 150 tona paradajza. Ima sopstvene skladišne kapacitete, pa će ovogodišnja prosečna cena biti oko 50 dinara za kilogram.

Jedino rešenje za velike oscilacije cene paradajza, koje se ponavljaju iz godine u godinu, jeste uvođenje zaštitne cene ovog povrća, kao što je to slučaj u EU” – smatra Stojković.

On kaže da tamošnji trgovci paradajz ne mogu da kupe za manje od 50 evrocenti, jer su dužni da razliku u ceni uplate u fond koji na kraju završi u rukama proizvođača i dodaje da bi spas bio oživljavanje leskovačke “Zelene zone”, kao skladišno-distributivnog centra, odakle bi se pakovanje i prodaja povrća obavljali organizovano.

Previous Produktna berza: Značajan pad cene kukuruza, cena pšenice se stabilizovala
Next Minhen: Napadač 18-godišnji Nemac iranskog porekla

You might also like

Agrobiznis

Agencija S&P Global dodelila kompaniji Agri Europe kreditni rejting BB-

Agencija S&P Global Ratings dodelila je u ponedeljak (29. januara 2018. godine) preliminarni dugoročni korporativni kreditni rejting BB- srpskoj poljoprivrednoj kompaniji Agri Europe Cyprus Ltd, pod čijim okriljem posluje MK

Kompanije

Drašković: U naredna dva meseca posao za još 500 ljudi u Vršačkim vinogradima

Firma “Vršački vinogradi” je posle potpisivanja ugovora i uplate licitarnog iznosa od 575 miliona dinara i zvanično postala vlasništvo Rodoljuba Draškovića, odnosno koncerna “Swisslion Takovo”.

Agrobiznis

Besplatne obuke za poljoprivredne proizvođače u prostorijama Privredne komore

Besplatne obuke za poljoprivredne proizvođače koji se bave organskom proizvodnjom ali i obuke iz oblasti pčelarstva, počinju danas u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) – PK Beograda.