Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 77 bodova ili 0,42 odsto, na 18.517 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,36 odsto, na 2.165 bodova, a Nasdaq indeks 0,31 odsto, na 5.073 boda.

Nakon devet dana neprestanog rasta, Dow Jones indeks juče je skliznuo s rekordnih nivoa, kao i S&P 500, što je posledica razočaranja ulagača kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija iz različitih sektora.

Cena akcije Southwest Airlinesa potonula je više od 11 odsto, nakon što je taj vazduhoplovni prevoznik smanjio procenu zarade u ovoj godini, dok je akcija Union Pacifica pojeftinila više od 3 odsto jer je najveći američki železnički operator izvestio o manjoj dobiti nego što se očekivalo zbog pada prevoza tereta.

Zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata u drugom tromesečju, oštro su, više od 4 odsto, juče pale i cene akcija najvećeg svetskog proizvođača čipova Intela, kao i lanca kafeterija Starbucksa.

Ukupno su u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene akcija juče pale, pri čemu je najviše izgubio industrijski sektor.

berza

“Tržište se umorilo nakon višednevnog uspona, pa je logično što su ulagači odlučili predahnuti. Tim više što su rezultati nekoliko kompanija iz važnih sektora podbacili”, kaže Chuck Carlson, direktor u firmi Horizon Investment Services.

Iako su juče rezultati mnogih kompanija podbacili, u dosadašnjoj sezoni objava finansijskih izveštaja većina kompanija i banaka izvestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3,3 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objave kvartalnih izveštaja očekivali pad zarada od 5 odsto.

“Ulagači su očekivali znatno lošije rezultate na početku sezone poslovnih izveštaja, a kako je bilo dosta pozitivnih iznenađenja, tržište je proteklih nedelja raslo”, kaže Peter Costa, predsednik firme Empire Executions.

No, ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni dnevni obim iznosio 7,5 milijardi.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 odsto, na 6.669 bodova, a pariški CAC 0,08 odsto, na 4.376 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,14 odsto, na 10.156 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama
Next Azijske berze pale, dolar ojačao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze u padu, dolar nestabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, kao i američki terminski indeksi, jer se ulagači plaše da bi politike predsednika Donalda Trumpa po načelu ′Prvo Amerika′ mogle destabilizovati

Beogradska berza: Raznovrsno trgovanje na Belexu, Aerodrom najprometniji

Nešto raznovrsnije trgovanje zabeleženo je danas na Beogradskoj berzi, ali promet je ostao na relativno skromnih 22,9 miliona RSD (0,19 miliona EUR). Indeks Belex15 ojačao je 0,6% na 714,1 poen.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Drugi dan zaredom indeksi zabeležili skok

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, jer ulagači smatraju da je povoljna prilika za kupovinu nakon oštrog pada berzanskih indeksa neposredno nakon

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply