U Srbiji cena benzina 3% niža nego u regionu

U Srbiji cena benzina 3% niža nego u regionu

Oko 3 odsto je niža prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji od proseka u regionu, kažu u UNKS.

Prosečna maloprodajna cena benzina u Srbiji je oko 3 odsto niža od proseka u regionu, dok se, zbog najvećeg državnog zahvatanja, prosečna cena dizela u Srbiji svrstava u red najviših u poređenju sa cenama goriva u regionu, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Prema podacima UNKS-a, ovonedeljna prosečna maloprodajna cena benzina BMB 95 u Srbiji je 132,70 dinara po litri, evrodizela 138,96 dinara, dok je prosečna cena litre TNG autogasa 65,33 dinara.

I dalje su najniže cene goriva u Bosni i Hercegovini i Makedoniji, zemljama koje su zbog veoma niskih državnih zahvatanja preuzele deo potrošnje iz pograničnih delova naše i drugih susednih zemalja, a samim tim i fiskalne prihode, navode iz UNKS-a.

Isti negativni efekat po budžet Srbije se ostvaruje i kada je u pitanju snabdevanje tranzitnog saobraćaja, koji se dominantno okreće snabdevanju gorivom u navedenim susednim zemljama.

foto: citi.io

foto: citi.io

Prema podacima UNKS-a, najskuplji benzin BMB 95 plaćaju Grci – 1,35 evra po litri, i Slovenci – 1,22 evra, žiteljima BiH za litar tog goriva potrebno je 0,9 evra, a Makedoncima 0,99 evra, dok Srbiji prosečna cena benzina BMB 95, preračunata u evrima, iznosi 1,07 evra.

Kada je reč o dizelu, najvišu cenu od 1,16 evra po litri ima Albanija, a odmah iz nje je Srbija za iznosom od 1,12 evra, dok je ovog gorivo najjeftinije u Makedoniji, gde košta 0,79 evra.

Po prosečnoj ceni TNG autogasa, Srbija se nalazi u “zlatnoj sredini” sa iznosom od 0,53 evra, najskuplji autogas plaćaju Mađari – 0,64 evra, a najnižu cenu ima BiH, svega 0,30 evra, pokazuju podaci UNKS-a.

Prosečne maloprodajne cene benzina u Srbiji su u odnosu na početak marta, kada je gorivo bilo najjeftinije, povećane za oko 7,0 odsto, dizel je skuplji za 11 procenata, dok je TNG autogas jeftiniji za oko pola procenta.

Izvor: Agencije
Previous Dinar slabiji 0,1 odsto prema evru i dolaru u odnosu na juče
Next Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Crna Gora ne prodaje aerodrome, valorizuje ih putem koncesije

Crna Gora ne prodaje aerodrome, već ih valorizuje putem koncesije, jer je to nesumnjivi benefit za državu i njenu ekonomiju, ocenio je premijer Duško Marković.

Kompanije 0 Comments

Banini u stečaj zbog kredita?

Fabrika konditora iz Banata dobro je poslovala sve do trenutka kada se zadužila kako bi izgradila novu fabriku 2012. godine.

Kompanije 0 Comments

Deutsche Bank otpušta 3.000 zaposlenih

Deutsche Bank će zbog zatvaranja svojih 188 poslovnica u Nemačkoj otpustiti 3.000 ljudi, od toga 2.500 u maloprodaji i odnosima s klijentima, objavila je banka, nakon dogovora sa radničkim većem.

1 Comment

  1. Dušan
    July 22, 11:28 Reply
    Što znači da u Srbiji benzin nije najjeftiniji jer košta 1,07 evra. Pa da li vi zaista mislite da je narod toliko blesav da poveruje u vaš naslov?!

Leave a Reply