Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama

Srpski inspektori nisu našli štetne organizme u breskvama

Iz Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije rečeno je da fitosanitarna inspekcija Srbije nije utvrdila prisustvo štetnih organizama u breskvama koje su vraćene iz Rusije.

“U toku 2016. godine dve pošiljke svežih plodova breskve su vraćene zbog prisustva ‘breskvinog smotavca’ Grapholita molesta (sin. Cydia molesta), a koje su upućene iz Srbije u Rusiju. Fitosanitarni inspektori prilikom kontrole nisu utvrdili prisustvo navedenog štetnog organizma”, navode u Upravi za zaštitu bilja.

Kako su objasnili, svaka pošiljka koja se vraća u Srbiju podleže kontroli fitosanitarne inspekcije.

“Ako se ovom kontrolom utvrdi prisustvo štetnog organizma koji nema karantinski status za teritoriju Republike Srbije, pošiljka se pušta u promet ili se naredjuju adekvatne mere (na primer industrijska prerada). U slučaju da se nadje karantinski štetni organizam, naredjuju se mere uništavanja kompletne pošiljke pod kontrolom fitosanitarnog inspektora”, navode u toj upravi.

Dodaju i da je “breskvin smotavac” (Grapholita molesta) insekt koji je prisutan na celoj teritoriji Srbije. Pored breskve kao glavnog domaćina, oštećuje i krušku, dunju, jabuku, kajsiju, šljivu. Na našem proizvodnom području zastupljena je na svim lokalitetima gajenja breskve, a prvi put je zabeležena 1947. godine.

U Srbiji, kako dodaju, spada u ekonomski štetne organizme dok na delu teritorije Ruske Federacije predstavlja karantinski štetni organizam čije je unošenje zabranjeno.

Ruska poljoprivredna inspekcija za Orlovsku i Kursku oblast nije propustila više od tri tone zaraženih breskvi iz Srbije, javili su lokalni ruski mediji. Navodi se da su u utorak, 19. jula ruski inspektori na granici Ukrajine i Rusije u plodovima našli tu opasnu štetočinu.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous U Srbiji cena benzina 3% niža nego u regionu
Next Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa

You might also like

Društvo

Saduijska Arabija počinje da oporezuje strance

Saduijska Arabija počinje da oporezuje strance koji rade u privatnom sektoru.

Društvo

Maja Ilić: 96% anonimnih prijava je opravdano

Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad Maja Ilić je izjavila da oko 96 odsto zaposlenih koji anonimno prijavljuju probleme na poslu je opravdano.

Društvo

Najveći plavi dijamant prodat za 51,3 miliona dolara

Najveći plavi dijamant koji se ikada pojavio na nekoj aukciji, Diamant Oppenheimer, od 14,62 karata, u sredu uveče je prodat za 51,3 miliona dolara u Ženevi.