Nafta skočila zbog pada dolara

Nafta skočila zbog pada dolara

Cene nafte danas su u porastu posle oštrog pada prethodnog dana, potpomognute slabljenjem dolara, ali analitičari upozoravaju na to da će problem globalne prezasićenosti ponude ograničiti dobitke.

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u septembru porasla je za 11 centi (0,25 odsto) na 44,86 dolara, dok je severnomorska nafta “brent” ojačala 20 centi (0,43 odsto) na 46,40 dolara po barelu, prenosi agencija AFP.

Cene ove sirovine našle su se u poslednjih nekoliko nedelja pod pritiskom usled šoka zbog glasanja za izlazak Britanije iz Evropske unije, a pri tome su i zalihe nafte u SAD-u na kraju letnje sezone putovanja ostale još uvek visoke.

Nafta je juče potonula čak dva odsto, pošto su trgovci bili razočarani zbog izostanka smernica Evropske centralne banke o daljim podsticajima, dok je guverner centralne Banke Japana “hladnim tušem” razvejao nade u robusnije podsticajne mere Tokija.

Smanjena očekivanja u pogledu ekonomskih stimulusa nagrizla su nade da će doći do rasta tražnje, ali su takođe uticala na slabljenje dolara prema jenu i evru, što je naftu učinilo jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Foto: kurir.mk

Foto: kurir.mk

Nafta je u junu skočila na preko 50 dolara za barel, oporavivši se sa gotovo 13-godišnjeg minimuma od ispod 30 dolara iz februara ove godine, čemu su doprineli požari u oblasti kanadskih glavnih naftnih polja, nemiri u vodećem afričkom proizvođaču “crnog zlata”, Nigeriji, i početak letnje sezone putovanja i vožnji u SAD.

Međutim, kako ovi problemi iščezavaju i nervoza trgovaca zbog Bregzita jenjava, cene su počele da se povlače.

“Posmatrajući mesečni grafikon, nafta nije prešla 50 dolara za barel još od 23. juna”, kaže viši komercijalista u kompaniji CMC Markets, Alex Wijaya, za agenciju AFP, aludirajući na dan održavanja referenduma o statusu Britanije u EU.

“Imali smo oporavak na početku ovog meseca, koji se tradicionalno beleži leti, ali on postepeno slabi i tržišta počinju ponovno da osećaju posledice prezasićenosti ponude”, dodao je on.

Zvanični podaci iz SAD pokazali su pad zaliha sirove nafte devetu nedelju uzastopno, ali je efekat njihovog smanjenja sputao rast zaliha benzina, dodaje AFP.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Nova verzija Androida ne pokreće uređaj ako postoji malware
Next ECB: Manje falsifikovanih novčanica evra

You might also like

Berza

Azijske berze porasle, dolar ojačao

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, nadoknadivši deo jučerašnjih gubitaka nakon što je Washington najavom novih carina na uvoz kineskih proizvoda naveo ulagače na prodaju akcija.

Svetske berze

Evropske berze stabilne nakon jučerašnjeg skoka

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su stabilne, nakon snažnog skoka dan pre, a tržišta podržavaju dobri poslovni rezultati kompanija.

Berza

Dolar u petak pod pritiskom očekivanja o suzdržanom zaoštravanju monetarne politike

Dolar je u petak oslabio prema evru na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut procenama trgovaca da slabi ekonomski podaci iz SAD-a nagoveštavaju suzdržanost centralne banke u ovogodišnjem zaoštravanju monetarne politike.