Maja Ilić: 96% anonimnih prijava je opravdano

Maja Ilić: 96% anonimnih prijava je opravdano

Načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad Maja Ilić je izjavila da oko 96 odsto zaposlenih koji anonimno prijavljuju probleme na poslu je opravdano.

Ministarstvo za rad ima otvorenu Kancelariju za brze odgovore u kojoj zaposleni anonimno prijavljuju probleme koje imaju u radu. Maja Ilić kaže da se ispostavilo da je oko 96 odsto tih prijava bilo opravdano.

Govoreći o slučaju vranjske fabrike obuće Geoks, u kojoj su se neki radnici ranije anonimno žalili na mobing, Maja Ilić kaže da su u Geoksu od početka godine bile četiri anonimne prijave koje su se, kako objašnjava, ticale neisplate uvećanja zarade za prekovremeni rad, dok se jedna prijava odnosila na neadekvatne uslove rada, odnosno na povišenu temperaturu u proizvodnim pogonima.

„Tek će inspekcijski nadzor i utvrđeno činjenično stanje pokazati šta će inspektori rada dalje preduzeti po pitanju Geoksa“, rekla je ona, a potom komentarisala i fabriku Jura, u kojoj su radnici imali slične probleme.

foto: tomegavax.com

foto: tomegavax.com

„Od 2010. od kada je Jura zastupljena u Srbiji u svim pogonima i u Nišu, Leskovcu i u Rači vršeni su nadzori, donošena su rešenja koja su se ticala uslova rada, ugovori o radu nisu sadržali sve elemente, inspektori rada su donosili rešenja, po svim tim rešenjima je poslodavac postupio, ali su inspektori rada zbog utvrđenog prekršaja podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca“, rekla je ona.

Maja Ilić kaže da su pitanja zaposlenih koja se tiču uslova rada i neostvarivanja određenih prava svakodnevno zastupljena u radu Inspektorata. Kaže da je od početka ove godine 8.730 osoba zatečeno u radu na crno, a da su nakon inspekcijskog nadzora zaključeni ugovori sa 7.086 osoba.

Izvor: Agencije
Previous Rasim Ljajić: Agencije dužne da vrate novac za otkazivanje putovanja u Tursku
Next Evropske berze pod pritiskom pada cena sirovina

You might also like

Umetnost 0 Comments

Obnova 33 kulturna dobara koštaće milijardu evra

U Italiji će biti obnovljena 33 kulturna dobra i taj poduhvat će koštati jednu milijardu evra izjavio je italijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Društvo 0 Comments

U RTS došlo šest kamiona sa kovertama „Uzmi račun i pobedi“

Više od tri miliona koverti sa fiskalnim računima i slipovima koje su građani poslali za učešće u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ preneto je iz Glavnog poštanskog centra u

Društvo 0 Comments

EU: Stopa nezaposlenosti najniža od 2009. godine

Stopa nezaposlenosti u 19 zemalja evrozone u novembru je opala na najniži nivo u poslednjih devet godina, od januara 2009. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply