Azijske berze pale, dolar ojačao

Azijske berze pale, dolar ojačao

Na azijskim berzama su u petak cene akcija pale, kao i dan pre na Wall Streetu, jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati niza velikih američkih kompanija.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 0,7 odsto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto, pa je od početka u plusu mršavih 0,1 odsto.

Nakon nekoliko dana rasta tržišta, azijski su ulagači jutros suzdržani jer su juče pale cene akcija na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih nivoa.

Bila je to posledica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza velikih američkih kompanija, od najvećeg svetskog proizvođača čipova Intela, do lanca kafeterija Starbucksa.

Loše ne tržište utiče i pad cena nafte. Doduše, jutros je cena barela na londonskom tržištu porasla 0,3 odsto, na 46,34 dolara, no juče je potonula oko 2 odsto, dok je u odnosu na početak nedelje u minusu 2,7 odsto.

Na američkom se tržištu cena barela jutros kreće oko 44,80 dolara, pa je od početka nedelje na gubitku 2,5 odsto.

Najviše je jutros, više od 1 odsto, pao tokijski Nikkei indeks, što je posledica jačanja jena zbog čega japanski izvozni proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni.

Foto: getty

Foto: getty

Japanske je ulagače razočarao i guverner tamošnje centralne banke Haruhiko Kuroda, koji je u intervjuu britanskom BBC-u rekao kako nema potrebe za ′novcem iz helikoptera′, odnosno štampanjem novca kako bi se kupovale državne obveznice i tako povećala državna potrošnja.

Ipak, to ne znači da Bank of Japan neće uvesti neke druge mere kako bi podstakla rast ekonomije i suzbila rizike od deflacije.

“Sve su opcije otvorene na idućoj sednici čelnika japanske centralne banke, osim ′novca iz helikoptera′. Razloga za nove podsticajne mere ima i tržište ih očekuje”, kaže Frederic Neumann, direktor u HSBC banci.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će i druge vodeće centralne banke u svetu, osim japanske, uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakle rast ekonomije.

Doduše, čelnici Evropske centralne banke (ECB) nisu se na jučerašnjoj sednici odlučili na taj potez, no poručili su da je moguće uvođenje novih podsticajnih mera, s obzirom na veliku nesigurnost na tržištima i rizike koji prete ekonomiji evrozone nakon odluke Britanije o napuštanju Evropske unije.

Kako ECB nije olabavila monetarnu politiku, evro je malo ojačao. Jutros se njegov kurs kreće oko 1,1030 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1020 dolara.

Cena američke u odnosu na japansku valutu pala je na 105,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 107,10 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Indeksi pali s rekordnih nivoa
Next Rasim Ljajić: Agencije dužne da vrate novac za otkazivanje putovanja u Tursku

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Novi rekord bitcoina

Cena virtuelne valute bitcoin dostigla novi maksimum i prvi put je prešla 6.000 dolara.

Evropske berze: Energetski sektor podržava rast berzi

Na evropskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u energetskom sektoru zbog rasta cena nafte, dok je rudarski pod pritiskom.

Wall Street: Teroristički napad u Belgiji uzdrmao i američke berze

Američke berze u utorak su uglavnom zatvorile u minusu uzdrmane, kao i druge svetske berze, jučerašnjim terorističkim napadom u glavnom gradu Belgije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply