Wall Street: Novi rekordi, u fokusu tehnološki sektor

Wall Street: Novi rekordi, u fokusu tehnološki sektor

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe, najviše zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Microsofta.

Dow Jones ojačao je 36 bodova ili 0,19 odsto, na 18.595 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 odsto, na 2.173 boda, a Nasdaq indeks 1,06 odsto, na 5.089 bodova.

U šest od 10 sektora S&P 500 indeksa juče su cene akcija porasle, a ponajviše u tehnološkom sektoru, najviše zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Microsofta.

Cena akcije tog softverskog diva skočila je više od 5 odsto.

Poslednjih dana Dow Jones i S&P 500 indeks dosežu nove rekordne nivoe, uprkos zabrinutosti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i nestabilnosti na finansijskim tržištima nakon odluke Britanije o napuštanju Evropske unije.

“Ulagači ne žele investirati u Evropi, niti u Latinskoj Americi i Aziji. Stoga se okreću tržištu SAD-a na koje se sliva puno stranog kapitala”, kaže Jake Dollarhide, direktor u firmi Longbow Asset Management.

Pozitivno na Wall Street utiče i to što je u dosadašnjoj sezoni objava finansijskih izveštaja većina kompanija i banaka izvestila o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

berza3

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 3,8 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok su na početku sezone objave kvartalnih izveštaja očekivali pad zarada od 5 odsto.

Ulagači se nadaju da će ovaj kvartal biti poslednji u kojem su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale i da će u trećem tromesečju, koje je upravo započelo, kompanije konačno zabeležiti rast zarada na godišnjem nivou, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

Uprkos rekordima Dow Jones i S&P 500 indeksa, na tržištu ne vlada euforija, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 6,2 milijarde akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni dnevni obim iznosio 7,5 milijardi.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,47 odsto, na 6.728 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,61 odsto, na 10.142 boda, a pariski CAC 1,15 odsto, na 4.379 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Neuplaćeni doprinosi ostavljaju skoro 450.000 ljudi bez penzije
Next Azijske berze zabeležile skok

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Pad zaliha u SAD podigao cenu nafte iznad 49 dolara za barel

Neočekivani pad zaliha u Sjedinjenim Državama podigao je cene nafte na međunarodnim tržištima na nivo iznad 49 dolara po barelu.

Cene nafte pale treću nedelje zaredom

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su blago porasle, ali su na nedeljnom nivou pale, treću sedmicu zaredom.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi oslabili drugi dan, porezna reforma prihvaćena

Na Wall Streetu su u sredu indeksi blago pali drugi dan zaredom dok ulagači, nakon što je američki Kongres prihvatio poreznu reformu, analiziraju koji bi sektori mogli imati najviše koristi od toga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply