Pivska kompanija AB InBev preuzima SABMiller za 108 milijardi dolara

Pivska kompanija AB InBev preuzima SABMiller za 108 milijardi dolara

Kompaniji AB InBev, belgijsko-brazilskom pivskom gigantu, američke antimonopolske vlasti odobrile su preuzimanje rivalske pivare SABMiller vredno 108 milijardi dolara, uz određena ograničenja koja se odnose na njihovo poslovanje u SAD-u.

Uslovi pod kojima je odobrena ova akvizicija podrazumevaju već planiranu prodaju SabMillerovog 58-procentnog udela u proizvođaču točenog piva MillerCoors u SAD-u pivari Molson Coors, izveštava agencijua France presse.

AB InBev takođe mora da proda prava pivskog brenda Miller širom sveta, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

“Ovaj pravni lek koji smo obezbedili pomoći će da se očuva i unapredi tržišna konkurentnost više milijardi dolara vredne američke industrije piva”, rekla je Sonia Pfaffenroth, pomoćnica državnog tužioca u odeljenju Ministarstva pravde za zaštitu tržišne konkurencije.

AB InBev i MillerCoors imaju oko 70 odsto udela u prodaji piva u SAD-u, a na nekim tržištima njihovo tržišno učešće iznosi čak i preko 90 odsto.

Foto: proizvodnja

Foto: proizvodnja

Odobrenje u SAD-u usledilo je nakon što su antimonopolski regulatori Evropske unije dali “zeleno svetlo” za ovu akiziciju pod uslovom da AB InBev proda većinu SabMillerovog evropskog poslovanja.

AB InBev – koji proizvodi marke piva Budweiser, Corona i Stella Artois, dogovorio je prošlog novembra kupovinu SabMillera koji je, između ostalog, vlasnik pivskih brendova Fosters, Grolsch i Peroni.

Očekuje se da će ovaj sporazum poboljšati perspektive AB InBeva na tržištima u razvoju u Africi i Kini, gde SabMillerovo mešovito preduzeće proizvodi pivo Snou – koje je po obimu najprodavanija pivska marka u svetu.

Izvor: Gdeinvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze zabeležile skok
Next Malezijski fond proneverio milijardu dolara

You might also like

Energetika i naftna industrija

Proizvodnja bakra u RTB Bor već premašila prošlogodišnju

Jedini srpski rudnik bakra, u čijem sastavu posluju majdanpečki i borski rudnici, u novembru je ostvario 4,27 miliona tona iskopina što je najveći mesečni učinak u poslednjih deset godina.

Kompanije

Jedinstvo ugovorilo posao vredan 556 miliona dinara

Proizvodno montažno-preduzeće Jedinstvo iz Sevojna, u konzorcijumu sa kompanijama Tankmont doo Beograd i AG Institut iz Novog Sada, i JP Transnafta iz Pančeva zaključili su krajem marta ugovor o “Izgradnji

Telekomunikacije

Američki 21st Century Fox za 14,8 milijardi dolara kupuje Sky

Američka medijska kuća 21st Century Fox saopštila je danas da je evropska tv stanica Sky prihvatila njenu ponudu za preuzimanje u vrednosti od 14,8 milijardi dolara.