Pariz i Dablin: Što brže pokretanje Brexita

Pariz i Dablin: Što brže pokretanje Brexita

Francuski predsednik Francois Hollande i irski premijer Enda Kenny na današnjoj zajedničkoj konferenciji za štampu u Dablinu izjavili su da London treba da obavesti Evropsku uniju “što je pre moguće” o svojoj nameri da istupi.

Hollande je u poseti Irskoj gde je došao posle Portugala u okviru svoje evropske turneje na kojoj treba da razgovara o daljim postupcima posle odluke Britanije da želi da izadje iz Unije.

“Potrebno je da pregovori počnu što je pre moguće. Ne može biti diskusija pre nego što počnu pregorori”, rekao je Hollande.

Oland je rekao da on i Kenny dele stav sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da pregovori treba da počnu što pre.

Medjutim nova britanska premijerka Theresa May juče je razgovarala sa Angelom Merkel u Berlinu i one su se složile da je Britaniji potrebno vreme pre nego što zvanično uloži zahtev za istupanje iz Unije. May je rekla da ne predvidja da se to dogodi pre kraja godine.

Osvrćući se na to Hollande, koji danas treba da se sastane sa Theresom May u Parizu, rekao je da se nada da će čuti argumente i opravdanja za odlaganje zvaničnog zahteva za Brexit do 2017. kao što je May najavila.

Foto:www.eu-academia.org

Foto:www.eu-academia.org

Francuski predsednik se takodje pokazao tvrd oko još jedne stvari, a to je da Velika Britanija ne može da uživa pristup jedinstvenom tržištu posle Brexita ako ne poštuje i principe slobodnog kretanja ljudi.

“Za Veliku Britaniju ne može biti pristupa unutrašnjem tržištu ako se ne poštuju principi slobodnog kretanja”, rekao je Oland posle razgovora sa irskim premijerom Endom Kennyjem.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka dva zvaničnika u Dablinu navodi se važnost da se održi najtešnje partnerstvo izmedju Evropske unije i Velike Britanije, zasnovano na ravnoteži prava i obaveza, uključujući i kada je reć o četiri slobode, medju kojima je i sloboda kretanja.

U saopštenju se takodje naglašava da Britanija brzo treba da podnese zahtev za Brexit.

“Obaveštenje Velike Britanije o povlačenju iz EU treba da bude podneto što je moguće pre, da bi pregovori mogli da otpočnu na organizovan način”, navodi se u saoopštenju.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Google: Radnici imaju mogućnost doniranja godišnjih odmora kolegama
Next Cene nafte stabilne, iznad 45 dolara za barel

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Zajedničke vojne vježbe Kine i Rusije u spornim vodama Južnog kineskog mora

Kina i Rusija će održati zajedničke vojne vežbe u septembru u Južnom kineskom moru, saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo odbrane, dodajući da vežbe imaju za cilj jačanje međusobne saradnje

Geopolitika 0 Comments

Kina: Američko dizanje tenzija oko podvodnog drona ne pogoduje “glatkom” rešenju

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je danas da je u kontaktu sa SAD u vezi sa vraćanjem podvodnog drona kojeg je brod kineske mornarice u četvrtak uzeo iz Južnog kineskog mora,

Geopolitika 0 Comments

Zajednička vojna vežba Azerbejdžana, Turske i Gruzije

Azerbejdžan, Turska i Gruzija održaće zajedničku vojnu vežbu, izjavio je danas ministar odbrane Azerbejdžana Zakir Gasanov, nakon sastanka šefova Ministarstva odbrane tri zemlje u azerbejdžanskom gradu Gabala.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply