Malezijski fond proneverio milijardu dolara

Malezijski fond proneverio milijardu dolara

Sjedinjene Američke Države su pokrenule sudski proces zbog korupcijskog skandala u koji je umešan malezijski državni fond 1Malaysia Development Berhad, koji je proneverio više od milijardu dolara.

Od ranije se sumnja da je malezijski državni fond 1MDB proneverio četiri milijarde dolara malezijskih državnih kompanija.

The Wall Street Journal piše da su novac iskoristili bliski sardnici malezijskog premijera Najib Razaka za kupovinu luksuznih stanova u New Yorku, Van Goghovih slika te prava na film Vuk s Wall Streeta, redatelja Martina Scorsesea.

U saopštenju američkog Ministarstva pravosuđa piše da je reč o međunarodnoj zaveri, čiji je cilj bilo pranje novca i masovna pronevera, koja je počinjena na štetu malezijskog fonda.

Spomenuta milijarda dolara samo je deo novca koji je proneverio fond 1MDB, osnovan 2009. godine.

Foto:mondo.rs

Foto:mondo.rs

U skandal je umešan malezijski premijer, koji je, prema pisanju medija, na privatne račune “spremio” više od milijardu dolara, što fond 1MDB poriče.

Američke istražitelje posebno zanima uloga Goldman Sachsa u ovom slučaju te će se nastojati otkriti je li ova američka banka “zaboravila” upozoriti vlasti o sumnjivim transakcijama.

Švajcarska istraga, koja je počela u avgustu prošle godine, utvrdila je da je fond 1MDB proneverio novac malezijskih državnih kompanija te da je deo proneverenog novca prebacivan putem računa u švajcarskim bankama.

Izvor: Agencije
Previous Pivska kompanija AB InBev preuzima SABMiller za 108 milijardi dolara
Next Evropske berze: Stagnacija berzanskih indeksa

You might also like

Kompanije 0 Comments

Rast prodaje automobila na tržištu Evrope u 2016. godini

Prodaja automobila u Evropi je porasla u 2016. godini, treću godinu uzastopno, pri čemu su sva velika tržišta evidentirala rast prodaje, pokazali su podaci Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Kompanije 0 Comments

Potpisan Sporazum o vazdušnom saobraćaju sa Marokom

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je u petak Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Maroka sa Mohamedom Saidom, ministrom turizma, vazdušnog saobraćaja, rukotvorina

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Nemački investitori zainteresovani za gradnju elektrane na biomasu u Gornjem Milanovcu

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačavić sastao se sa predstavnicima investitora iz Nemačke zainteresovanima za gradnju elektrane na biomasu sa peletanom.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply