Francuska zabranjuje pojedine brendove cigareta

Francuska zabranjuje pojedine brendove cigareta

Duvanske kompanije u Francuskoj zatražile su tumačenje novog zakona o javnom zdravlju koji, između ostalog, predviđa zabranu kultnih francuskih cigareta kao što su Gitane i Gauloises.

Gardijan je objavio da Francuska razmatra ukidanje nekih brendova samo zato jer su previše popularni. Osim cigareta Gitane i Gauloises, zabranom bi mogli biti obuhvaćeni i Lucky Strike, Marlboro Gold, Vogue i Fortuna.

Novi zakon zasniva se na evropskoj direktivi koja predviđa da duvanski proizvodi “ne smeju da uključuju nijedan element koji doprinosi promociji duvana ili da odaju pogrešan utisak određenih karakteristika”.

List Figaro piše da iako je direktiva “relativno maglovita”, ali jasno je da pokriva sve što ukazuje na “muževnost i ženstvenost, fizičku spremnost ili vitkost, mladost i druženje”.

Duvanske kompanije pisale su francuskom premijeru Manuelu Vallsu, zahtevajući sastanak “imajući u vidu ozbiljnost i hitnost situacije”, tražeći razjašnjenje kao i mogućnost podnošenja žalbe na zabranu pre usvajanja zakona.

Cigarete Gitane i Gauloises deo su francuskog identiteta od kada su se prvi put pojavile na tržištu 1910. godine, a tokom Drugog svetskog rata pušenje ovih cigareta posmatralo se kao vid patriotizma.

Paklice cigareta Gitane i Gauloises predstavljaju “ženske ikone”, a na Gitane pakovanju je prikazana žena koja pleše sa lepezom, dok cigarete Vogue i News odaju “simbole mladosti i društva”. S druge strane, Lucky Strike, Fortuna i Marlboro gold nagoveštavaju “sreću i uspeh”, saopštilo je francusko Ministarstvo zdravlja.

Francuska, zemlja sa 13 miliona pušača, naredila je u maju svim proizvođačima cigareta da obezbede neutralno pakovanje.

Izvor: Agencije
Previous Jakobsen: Kako pokušaj puča u Turskoj utiče na tržišta u razvoju
Next Elon Musk želi da celom svetu omogući besplatan Wi-Fi

You might also like

Društvo 0 Comments

Svaka druga nemačka penzija manja od 800 evra

Skoro svaki drugi penzioner u ekonomski najjačoj evropskoj zemlji prima penziju manju od 800 evra , proizilazi iz izveštaja nemačkog Ministarstva za rad.

Najvažnije vesti 0 Comments

Brainstorm Tech: Podaci će postati nova valuta

Vrednost informacija raste eksponencijalno svakoga dana, a u budućnosti će se podacima trgovati i postaće nova nafta ili valuta, zaključili su govornici na Fortune-ovoj Brainstorm Tech konferenciji u Aspenu, koja

Društvo 0 Comments

Naknada za upravnike naplaćivaće se preko Infostana

Minimalna naknada za prinudne profesionalne upravnike u Beogradu naplaćivaće se preko Infostana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply