Firma Zastava automobili otišla u stečaj

Firma Zastava automobili otišla u stečaj

Danas je kragujevački Privredni sud nad firmom “Zastava automobili” AD zbog trajne nesposobnosti plaćanja i zaduženosti otvorio stečaj.

To preduzeće ima obaveze više od 60 milijardi dinara, a račun je u blokadi 701 dan za preko 100 miliona dinara. Prvo poverilačko ročiste zakazano je za 20. septembar.

Ispred zgrade Skupštine grada, dok je trajalo ročište, počeo je protest bivših radnika te fabrike. Ročištu je prisustvovao i punomoćnik oko 300 bivših radnika, koji potražuju zaostale zarade, Radiša Pavlović. On je rekao da se dugovanja bivšim radnicma fabrike odnose se na period od 1997. do 2001. godine i procenio da potražuju oko 100 miliona dinara.

Pavlović je zatražio odlaganje ročišta za otvaranje stečaja, navodeći da je stečaj namerno organizovala kriminalna grupa na štetu radnika.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

On je dodao da postoji račun te firme koji ne podleže blokadi sa 300 miliona dinara, koji je oročen sa kamatom i naveo da na osnovu toga radnici mogu da naplate potraživanja.

Pavlović je ocenio da ročište treba da se odloži kako bi se utvrdilo pravo stanje u fabrici.

On se obratio radnicima i na protestu posle ročišta i pozvao gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u roku od sedam dana zakažu sastanak u Vladi Srbije, na kome bi se razgovaralo o stanju u tom preduzeću.

Radnici su najavili da će radikalizovati proteste, ako se taj sastanak ne zakaže.

Stečaj je pokrenut na predlog Ministarstva privrede.

Izvor: Agencije
Previous Saxo Bank: Nintendo precenjen zbog Pokemanije
Next Jakobsen: Kako pokušaj puča u Turskoj utiče na tržišta u razvoju

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evro ojačao 0,7% prema dolaru za nedelju dana

Evro je protekle nedelje ojačao na međunarodnim tržištima valuta, podstaknut spekulacijama da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope pre isteka kraja programa kvantitativnog popuštanja.

Produktna berza: Brine stanje useva posejane pšenice, poskupelo hlebno zrno

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 1,300 tone robe, finansijske vrednosti 26.065.500,00 dinara, saopštila je Berza.

Tema dana 1Comments

Vučić i Cipras: Tradicionalno prijateljstvo Srbije i Grčke ojačati boljim ekonomskim odnosima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što nije priznala Kosovo, ali je naglasio da prijateljstvo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply