Firma Zastava automobili otišla u stečaj

Firma Zastava automobili otišla u stečaj

Danas je kragujevački Privredni sud nad firmom “Zastava automobili” AD zbog trajne nesposobnosti plaćanja i zaduženosti otvorio stečaj.

To preduzeće ima obaveze više od 60 milijardi dinara, a račun je u blokadi 701 dan za preko 100 miliona dinara. Prvo poverilačko ročiste zakazano je za 20. septembar.

Ispred zgrade Skupštine grada, dok je trajalo ročište, počeo je protest bivših radnika te fabrike. Ročištu je prisustvovao i punomoćnik oko 300 bivših radnika, koji potražuju zaostale zarade, Radiša Pavlović. On je rekao da se dugovanja bivšim radnicma fabrike odnose se na period od 1997. do 2001. godine i procenio da potražuju oko 100 miliona dinara.

Pavlović je zatražio odlaganje ročišta za otvaranje stečaja, navodeći da je stečaj namerno organizovala kriminalna grupa na štetu radnika.

foto: kurir.rs

foto: kurir.rs

On je dodao da postoji račun te firme koji ne podleže blokadi sa 300 miliona dinara, koji je oročen sa kamatom i naveo da na osnovu toga radnici mogu da naplate potraživanja.

Pavlović je ocenio da ročište treba da se odloži kako bi se utvrdilo pravo stanje u fabrici.

On se obratio radnicima i na protestu posle ročišta i pozvao gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u roku od sedam dana zakažu sastanak u Vladi Srbije, na kome bi se razgovaralo o stanju u tom preduzeću.

Radnici su najavili da će radikalizovati proteste, ako se taj sastanak ne zakaže.

Stečaj je pokrenut na predlog Ministarstva privrede.

Izvor: Agencije
Previous Saxo Bank: Nintendo precenjen zbog Pokemanije
Next Jakobsen: Kako pokušaj puča u Turskoj utiče na tržišta u razvoju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Svetski privredni rast u usponu, ali ponovo preti dužnička kriza

Skoro deset godina od bankrota banke Lehman Brothers, svetska privreda je u usponu i taj trend bi trebalo da bude nastavljen i 2018., ali se ponovo javlja avet dužničke krize.

Najvažnije vesti 0 Comments

Zbog dugova daju ugalj u bescenje

Dok poslednji rudar u “Resavici” ne prihvati dogovor za isplatu smenskog rada sa Ministarstvom energetike, rudniku izvršitelji plene imovinu, ali i sirovine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Radni staž uskoro obavezan i za sezonske radnike

Za one koji nemaju posao, sezonski rad je dobra prilika da nešto zarade, a uskoro će kako stvari stoje, i njihov radni status biti zakonski regulisan što znači da će

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply