Evropske berze: Stagnacija berzanskih indeksa

Evropske berze: Stagnacija berzanskih indeksa

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro indeksi stagniraju jer su akcije vazduhoplovnih prevoznika pod pritiskom, dok kompanije iz drugih sektora objavljuju bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati gotovo nepromenjen u odnosu na juče, kada je porastao.

Londonski FTSE i pariski CAC indeks bili su u 9,30 sati na gubitku oko 0,2 odsto, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,1 odsto.

Cena akcije Lufthanse potonula je jutros 6 odsto, nakon što je taj nemački vazduhoplovni prevoznik upozorio da će mu u ovoj godini poslovni rezultati biti slabiji nego što se procenjivalo.

To je uzdrmalo i druge kompanije iz tog sektora, pa su akcijee Air France-KLM-a i easyJeta pojeftinile više od 4,5 odsto.

S druge strane, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, cena akcije proizvođača roba za široku potrošnju Unilevera porasla je 0,6, a proizvođača aluminijumaa Norsk Hydroa više od 6 odsto.

Foto: getty

Foto: getty

Pozitivno na tržišta utiče i stabilizacija cena nafte nakon što su početkom nedelje pale.

Nakon što je juče porasla za 1 odsto, jutros se na londonskom tržištu cena barela stabilno kreće oko 47,35 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupeo dalji 0,4 posto, na 45,86 dolara, nakon što je juče osvojio 0,7 odsto.

U fokusu ulagača danas će biti sednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), iako se ne očekuju nove podsticajne monetarne mere.

Na azijskim berzama su cene akcija jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,2 odsto, dostigavši najviši nivo u devet meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,8 odsto, na 16.810 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Malezijski fond proneverio milijardu dolara
Next Poreska uprava: Neće se koristiti podaci iz popisa stanovništva za otkrivanje stanodavaca koji izdaju nekretnine

You might also like

Evropske berze: Ulagači na oprezu nakon dvodnevnog rasta cena

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon dva dana rasta cena akcija, dok podršku tržištima pružaju novi rekordni nivoi indeksa na Wall Streetu.

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Pad dolara na najniži nivo u poslednjih 11 meseci, problemi sa snabdevanjem iz Nigerije i Venezele kao i manja proizvodnja u Sjedinjenim Državama podigli su cenu nafte na nove rekordne nivoe

Beogradska berza: Messer Tehnogas u fokusu, vrlo dobar promet

Ukupan promet na domaćem tržištu akcija iznosio je prvog trgovačkog dana u nedelji 72,3 miliona dinara (611.7 hiljada evra).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply