Wall Street: S&P 500 indeks pao sa rekordnog nivoa

Wall Street: S&P 500 indeks pao sa rekordnog nivoa

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, dok je S&P 500 pao zbog smanjenja procena rasta globalne ekonomije i neuverljivih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 25 bodova ili 0,14 odsto, na 18.559 bodova, dok je S&P 500 pao 0,14 odsto, na 2.163 boda, a Nasdaq indeks 0,38 odsto, na 5.036 bodova.

Nakon višednevnog rasta i rekorda Dow Jones i S&P 500 indeksa, juče su cene akcija pale u osam od 10 sektora, a zbog pada crna nafte i sirovina, pod najvećim su pritiskom bili energetski i rudarski sektor.

Ulagače je pokolebao Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjivši procrnu rasta svetske ekonomije već pet puta u poslednjih 15 meseci. Po novoj proceni, MMF očekuje da će u ovoj godini globalna ekonomija porasti 3,1, a u idućoj 3,4 odsto, što je za 0,1 postotni bod manje nego što je pre očekivao.

MMF je poručio da bi ionako krhkom ekonomskom rastu mogla naštetiti odluka Britanije o napuštanju Evropske unije.

Uprkos zabrinutosti zbog posledica ′Brexita′, poslednjih su nedelja cene akcija na Wall Streetu rasle, a Dow Jones i S&P 500 dostizali rekordne nivoe jer ulagači veruju da će američka centralna banka zbog ′Brexita′ odložiti povećanje kamata do iduće godine.

Uz to, očekuje se da će druge vodeće centralne banke u svetu dodatno olabaviti monetarnu politiku, što pogoduje tržištima akcija.

berza

No, poslednjih se dana trguje oprezno, na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 5,6 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni dnevni obim iznosio 7,5 milijardi.

Ulagači su oprezni i zbog mešovitih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Doduše, u dosadašnjoj sezoni objava finansijskih izveštaja većina kompanija i banaka izvestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Međutim, u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 4,3 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ulagači se nadaju da će ovaj kvartal biti poslednji u kojem su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale i da će u trećem tromesečju, koje je upravo započelo, kompanije konačno zabeležiti rast zarada na godišnjem nivou, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

Međutim, “ako bude puno razočaravajućih izveštaja i procena o daljem poslovanju kompanija ili dođe do konfuzije u vezi ′Brexita′, može se očekivati povlačenje dobiti s tržišta i njegov pad”, kaže Tim Ghriskey, direktor u firmi Solaris Asset Management.

I na većini evropskih berzi cene su akcija juče pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 odsto, na 6.697 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,81 odsto, na 9.981 bod, a pariski CAC 0,63 odsto, na 4.330 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Beograd: Uskoro spisak za rušenje 10.000 objekata
Next Azijske berze: Ulagači oprezni, skok dolara

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze skočile, pritisak nad dolarom

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija blago porasle, dok je dolar pod pritiskom jer ulagači špekulišu da bi nova američka vlada mogla podsticati konkurentnost ekonomije putem slabljenja valute.

Svetske berze 0 Comments

Funta i evro oslabili nakon što su Bank of England i ECB najavili promenu monetarne politike

Funta je pala više od 1 odsto prema dolaru nakon što je Mark Carney guverner Bank of England najavio da će centralna banka olabaviti monetarnu politiku posle prošlonedeljne odluke Britanije

Preti li novi sunovrat cena nafte?

Severnomorska nafta “brent” mogla bi potencijalno da padne na 40 dolara za barel ili niže u prvom kvartalu 2018. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply