Novi Sad dobija Naučno-tehnološki park vredan 13 miliona evra

Novi Sad dobija Naučno-tehnološki park vredan 13 miliona evra

Vojvodina i Srbija trebalo bi uskoro da dobiju jednu od najvećih i najznačajnijih institucija za edukaciju i razvoj visokih tehnologija Naučno-tehnološki park (NTP), izjavio je dekan Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Rade Doroslovački.

Ugovor za drugu fazu izgradnje Naučno-tehnološkog parka (NTP) potpisan je početkom juna, kraj radova se očekuje polovinom 2018, a vrednost investicije je 13 miliona evra.

NTP će, kako je rekao Doroslovački, imati 29.000 kvadratnih metara, od kojih će na 10.000 metara biti učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, dok je ostali prostor namenjen kompanijama koje su osnovali profesori FTN. Očekuje se da, kad projekat bude gotov, bude posla za oko 3.000 novih inženjera.

– U ukupnoj investiciji je učešće našeg fakulteta oko 3,5 miliona evra, dok 9,5 miliona evra dolazi kao kredit Evropske investicione banke koji će otplaćivati Republika Srbija – objasnio je Doroslovački dodajući da će se ta investicija višestruko isplatiti, jer omogućava zapošljavanje inženjera, stvaranje novih kompanija i dalji razvoj.

Fakultet tehničkih nauka je i u domaćoj i u svetskoj javnosti poznat kao institucija koja ne samo edukuje i stvara buduće inženjere, već stvara nove kompanije u oblasti informacionih tehnologija.

– Korist od saradnje fakulteta i privrede je obostrana. To je redak primer, čak i u poređenju sa svetom, gde je toliko uspela saradnja nauke i privrede. Iz te naše saradnje niklo je oko stotinu kompanija uglavnom u oblasti informacionih tehnologija. Odškolovali smo te inženjere koji su formirali kompanije u kojima sada rade i naši profesori. Neki profesori rade 40 odsto radnog vremena u kompaniji, a 60 odsto kod nas, drugi 70 odsto radnog vremena u kompaniji ostalo na fakultetu – rekao je Doroslovački.

Izvor: Agencije
Previous Francuski parlament usvojio kontroverzni zakon o radu
Next Facebook: Messenger koristi više od milijardu korisnika

You might also like

Kompanije

Xiaomi napravio električni bicikl koji košta manje od smartphonea

Ova mlada kompanija uzima sve više maha van sveta pametnih telefona.

IT

Redit će uskoro biti vredan 1,7 mlrd. dolara

Prema pisanju Bloomberga, popularni američki online forum Reddit – u potrazi je za svežim kapitalom koji bi mu mogao dati valuaciju od čak 1,7 milijardi dolara.

Kompanije

Blockchain će promeniti mnoge industrije

U 2018, proglašenoj godinom blokchaina, gotovo sve značajnije banke uložiće oko 30 milijardi dolara u uvođenje ove revolucionarne tehnologije.