Monsanto: Odbijena i druga Bayerova ponuda za preuzimanje

Monsanto: Odbijena i druga Bayerova ponuda za preuzimanje

Američki prehrambeno-poljoprivredni gigant Monsanto, odbacio je danas drugu, pojačanu ponudu nemačkog proizvodjača lekova i hemikalija Bayera za preuzimanje.

Bayer je prošle nedelje povećao svoju ponudu za preuzimanje Monsanta sa 62 milijarde dolara na oko 65 milijardi dolara ili 125 dolara po akciji. To bi bilo najveće preuzimanje u istoriji nemačkog preduzeća.

Kompanija Monsanto je saopštila da je revidirana ponuda neodgovarajuća, isto kao što je navedeno za prvu ponudu. Monsanto, sa sedištem u Sent Luisu, naveo je da ostaje otvoren za razgovore sa Bayerom i drugima oko mogućeg dogovora.

Bayer je saopštio danas da je razočaran drugim odbijanjem ponude.

Foto: www.bayer.com

Foto: www.bayer.com

“Revidirana ponuda za kupovinu u gotovom je odlična prilika i predstavlja sigurnu vrednost za akcionare Monsanta koja bi stigla u jeku loših poslovnih pokazatelja i revidiranja srednjoročnih izgleda Monsanta na dole”, navodi se u saopštenju Bayera koji je ipak dodao da se raditi na daljim pregovorima.

Najava o mogućem sklapanju sporazuma u maju izazvala je uzbunu u Nemačkoj, gde je javno mnjenje izrazito protiv genetski modifikovanih organizama.

Strahuje se najviše da će Bayer na taj način da uvede genetski modifikovane kulture u Evropu, gde se one jako malo gaje, kao i da bi se mogao promeniti stav nemačke vlade o Monsantovom pesticidu Raundap, za koji se sumnja da je kancerogen zbog čega se u EU raspravlja o njegovoj eventualnoj zabrani.

Akcije Monsanta izgubile su 11 centi u popodnevnom trgovanju i prodavale su se za 106,20 dolara po komadu.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Evro pao ispod psihološkog nivoa 1,10 dolara
Next Luka Beograd ponovo traži kupce

You might also like

Kompanije 0 Comments

IBM: Blockchain je rešenje za trgovinu kanabisom

Vlasti u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija započele su javnu raspravu o nadolazećoj legalizaciji marihuane, koja bi se trebala desiti sledećeg leta.

Microsoft i Facebook postavljaju internet kabl u Atlantik

Microsoft i Facebook planiraju povežu SAD i jug Evrope sa internet kablom na dnu Atlantika.

Kompanije 0 Comments

Beko nastavilja prodaju imovine, dug poveriocima 63 miliona evra

Biznismen Milan Beko po treći put pokušava da nađe kupca za imovinu “Luke Beograd” kako bi vratio dug bankama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply