Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pristupnih pregovora Srbije sa EU

Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pristupnih pregovora Srbije sa EU

Vlada Hrvatske osnovala je u utorak Komisiju za praćenje primene prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, saopšteno je iz Banskih dvora.

Ministar inostranih i evropskih poslova Miro Kovač ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obaveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedeljak u Briselu, prenosi Index.hr.

Komisija će kontrolisati ispunjava li Beograd obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete, da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih, navodi se u saopštenju.

Komisijom predsedava ministar inostranih i evropskih poslova, a u slučaju sprečenosti ministar pravosuđa koji je zamenik predsednika.

Članovi tog tela su i ministri branitelja, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, premijerov savetnik za spoljnu politiku, savetnik za spoljnu politiku predsednice Republike, šef Kancelarije Veća za nacionalnu sigurnost, šef Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i glavni državni tužilac, navodi vlada.

Srbija je u ponedeljak u Briselu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 – Pravosuđe i osnovna prava i 24 – Sloboda, pravda i sigurnost koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Za otvaranje poglavlja 23 Hrvatska neko vreme nije davala saglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu saradnju sa Haškim sudom, podseća Index.hr.

Izvor:Agencije
Previous EU pokrenula postupak protiv Kine zbog izvoznih ograničenja
Next Wikileaks: Dostupan prvi deo dokumenata o Turskoj

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte u padu, zalihe u SAD na novim rekordnim nivoima

Cene nafte na međunarodnim tržištima beleže negativan smer nakon podatka da su zalihe u Sjedinjenim Državama dostigle nove rekordne nivoe, čime su ozbiljno ugroženi napori OPEC-a da smanji prekomernu snabdevenost tržišta.

Politika 0 Comments

ASEAN: Počeo samit zemalja jugoistočne Azije

Samit lidera zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) otvoren je danas u glavnom gradu Laosa Vijentijanu, pod senkom neumesnih izjava filipinskog predsednika Rodriga Dutertea upućenih američkom predsdniku Baraku Obami.

Društvo 0 Comments

Srbija: Prosečna novembarska neto plata 45.767 dinara

Prosečna neto zarada isplaćena u Srbiji u novembru 2016. iznosila je 45.767 dinara (372 evra), i nominalno je bila veća za 1,1 odsto, a realno za 1,2 procenta od oktobarske,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply