EU pokrenula postupak protiv Kine zbog izvoznih ograničenja

EU pokrenula postupak protiv Kine zbog izvoznih ograničenja

Evropska unija je pokrenula novi sudski spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv Kine zbog carina i kvota koje primenjuje na izvoz 11 ključnih metala i sirovina, pridruživši se tako SAD-u,koje su tužile Peking za neopravdano favorizovanje kineske industrije.

Unija traži formalne konsultacije povodom Kine, a prvi korak je postupak pred Svetskom trgovinskom organizacijom za rešavanje spora zbog ograničenja izvoza grafita, kobalta, bakra, olova, hroma, magnezijuma, talka, tantala, kalaja, antimona i indijuma, prenosi agencija Reuters.

Predstavnici EU su saopštili da zvanični Peking krši propise STO uvođenjem ograničenja na izvoz ključnih sirovina, čime, kako ocenjuju, vrši “distorziju tržišta” (sputava delovanje tržišnih principa) i favorizuje kinesku industriji na račun evropskih kompanija i potrošača.

“Ne možemo sedeti skrštenih ruku i posmatrati kako su naši proizvođači i potrošači pogođeni nezakonitim trgovinskim praksama”, navodi se u saopštenju evropske komesarke za zaštitu konkurencije, Sesilije Malmstrem.

Kinesko Ministarstvo trgovine je odbacilo optužbe Brisela, tvrdeći da su mere u skladu s pravilima STO i da imaju za cilj zaštitu životne sredine.

“Kina izražava žaljenje zbog zahteva EU za konsultacijama i na odgovarajući način će rešavati to pitanje u skladu sa procedirama STO za rešavanje sporova”, navelo je ministarstvo u saopštenju objavljenom na internetu.

Iz Brisela su poručili da bi Peking mogao efikasnije da podrži zaštitu životne sredine drugim merama koje neće pogađati trgovinu, dodaje britanska agencija.

Prema podacima EU, ukupan kineski izvoz navedenih proizvoda je vredna 1,2 milijarde evra (1,3 milijarde dolara) godišnje, od čega jedna šestina stiže u Evropu. Uklanjanje izvoznih carina, kako se navodi, omogućilo bi rast isporuka tih metala i sirovina u EU za 9,0 odsto, pa čak i više ako bi se ukinule i neke druge mere.

EU je 2012. i 2014. godine pokrenula slične akcije protiv Kine zbog metala retke zemlje i sirovina kao što su boksit, cink i koks.

“Prethodne dve presude STO o kineskim izvoznim ograničenjima su bile kristalno jasne, i tada je saopšteno da ove mere nisu u skladu sa međunarodnim trgovinskim propisima”, navela je Malmstremova u saopštenju.

Izvor:Tanjug
Previous Rekordan rod pšenice u Srbiji, cena pala na 14 dinara
Next Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pristupnih pregovora Srbije sa EU

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

OECD: Podignuta projekcija privrednog rasta za ceo svet

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je podigla svoju projekciju privrednog rasta za ceo svet na 3,9 odsto 2018. i 2019. godine. 

Makroekonomija 0 Comments

Centralna banka Engleske podigla referentnu kamatnu stopu, oštar pad funte

Britanska funta je zabilježila oštar pad, nakon što je Centralna banka Engleske prvi put u poslednjih deset godina podigla referentnu kamatnu stopu. 

Makroekonomija 1Comments

Dušan Vujović: Rezultati reformi Srbiji bolji od očekivanih

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija u dosadašnjem sproveđenju reformi postigla više od očekivanog.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply