Oprez pri plaćanju karticom u inostranstvu, provizije paprene

Oprez pri plaćanju karticom u inostranstvu, provizije paprene

Na putovanju u inostranstvo bolje je nositi kartice nego keš, savetuju bankari, uz objašnjenje da je keš “jeftiniji” i nema provizija, ali sa druge strane, u slučaju krađe kartice, to ne znači automatski da je ukraden i novac.

Istovremeno, dodaju, da i kartice treba mudro koristiti kako njihovi vlasnici na kraju ne bi platili papren ceh zbog provizija, kako bi izbegli dupla plaćanja kursnih razlika, ali i kako bi stepen bezbednosti bio što veći.

Podizanje novca na bankomatima u inostranstvu košta od jedan do tri odsto ili minimalno 3-5 evra po transakciji. Za plaćanje u radnjama provizije su oko jedan odsto, ali nije redak slučaj da kod pojedinih kartica plaćate kombinaciju provizije u određenom procentu i fiksne naknade, recimo, dva odsto plus dva evra.

Neki od saveta bankara jeste da uštede tako što će podići određenu sumu na bankomatu jednom ili bar manje puta dok su u inostranstvu, jer ako podižu po 20-ak evra više puta, banka će im svaki put računati proviziju.

U NLB banci, na primer, ukazuju da je u inostranstvu povoljnije plaćati karticom robe ili usluge, nego podizati novac sa bankomata, a onima koji baš moraju da podignu, savetuju da to čine pre sa debitnih nego kreditnih kartica – zbog niže provizije.

Takođe, savetuju da kartice te banke građani koriste, bez provizije, na bankomatima članica NLB Grupe, dok se provizija za podizanje novca bankomatima drugih banaka tarifira u skladu sa poslovnom politikom svake pojedinačne banke”, objašnjavaju.

foto: dijaspora.tv

foto: dijaspora.tv

Ukoliko kod nekih trgovaca u inostranstvu na displeju POS terminala ili bankomata budu ponuđene opcije iznosa iskazanog u dinarima ili u lokalnoj valuti, NLB savetuje dinare, zbog povoljnijeg kursa.

U toj banci preporučuju i da pre polaska na put kontaktirate sa svojim bankarom i proverite validnost i limit na kreditnim karticama. Takođe, da ponesete dve međunarodne platne kartice, jer neki kartičarski brendovi nisu priznati u svakoj zemlji, a i zato što u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja jedne kartice – tu je druga.

“Radi sigurnosti klijenta, ograničavamo dnevne iznose podizanja gotovine, a broj transakcija i iznos je u nekim zemljama van Evrope dodatno ograničen. Zato, pre putovanja u svojoj banci proverite da li imate ograničenja za zemlju u koju putujete. Na vaš zahtev, ona mogu da se koriguju ili ukinu”, poručuju iz NLB banke.

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Raiffeisen banke Petar Jovanović savetuje građanima da u inostranstvu pre koriste kartice nego gotovinu, jer je, ističe on, rizik od zloupotreba manji.

“Mora se voditi računa i gde se čuva PIN kod, jer on ne sme biti u istom novčaniku gde je i kartica. U tom slučaju, ako se zloupotreba i dogodi, ko god da je ukrao karticu ne može je upotrebiti bez PIN koda”, rekao je Jovanović.

Građanima se ne savetuje da podižu više puta manje iznose, recimo, da podižu po 20 evra više puta dnevno ili svakog dana, jer onda plaćaju više na ime provizije.

Izvor:Tanjug
Previous SeVeN i Ministarstvo omladine i sporta pokreću besplatnu online školu preduzetništva
Next Rekordan rod pšenice u Srbiji, cena pala na 14 dinara

You might also like

Društvo 0 Comments

Japanac potrošio 6065 dolara u mobilnoj igri

Kažu da ljudska glupost nema granica. Sad, da li je ovo glupost ili ne, vi prosudite. Mi ćemo ostati dosledni novinarskoj etici i biti nepristrasni. Samo želimo da vas upoznamo

Saveti 0 Comments

Startup: 5 neophodnih stvari za uspešan biznis

Šta je potrebno za uspešan startup?

Saveti 0 Comments

6 ključnih elemenata koje morate pratiti u vašoj marketing kampanji

Svaka vaša marketing kampanja može biti bolja od prethodne, i koliko kog vam se činilo trivijalno, neke stvari je bolje testirati.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply