Azijske berze: Ulagači oprezni, skok dolara

Azijske berze: Ulagači oprezni, skok dolara

Na azijskim berzama u sredu se trguje oprezno jer se čini da je višednevni rast cena akcija na Wall Streetu izgubio na snazi, a ulagače je zabrinulo i smanjenje procena rasta svetske ekonomije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, a blago su pale i cene akcija u Šangaju i Južnoj Koreji.

Berzanski indeksi u Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,3 i 0,9 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto.

Ulagači su oprezni jer su juče na Wall Streetu, nakon višednevnog uspona, cene akcija pale, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo s rekordnog nivoa.

Ulagače je na oprez navela i odluka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o smanjenju procena rasta svetske ekonomije već peti put u poslednjih 15 meseci. Po novoj proceni, MMF očekuje da će u ovoj godini globalna ekonomija porasti 3,1, a u idućoj 3,4 odsto, što je za 0,1 postotni bod manje nego što je pre očekivao.

MMF je poručio da bi ionako krhom ekonomskom rastu mogla naštetiti odluka Britanije o napuštanju Evropske unije.

Ulagače zabrinjava i dalji pad cena nafte jer se neravnoteža između ponude i potražnje ne smanjuje, s obzirom da je proizvodnja i dalje visoka, a potrošnja ′crnog zlata′ nedovoljno snažna.

Nakon što je juče pala više od 1 odsto, jutros je na američkom tržištu cena barela skliznula 0,2 odsto, na 44,58 dolara.

berza1

S druge strane, podršku tržištima pruža nada ulagača da će vodeće centralne banke u svetu – od kineske i japanske do evropske i britanske – uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakle rast ekonomije.

Isto tako, očekuje se da će američka centralna banka Fed odgoditi planirano povećanje kamatnih stopa do iduće godine. Ipak, dok sve ostale centralne banke popuštaju monetarnu politiku, mogućnost povećanja kamata Feda u doglednoj budućnosti podržava uspon dolara.

Tako se jutros na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 97,09 bodova, nedaleko najviše nivoe u četiri meseca od 97,15 bodova, dostignute juče.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti dostigao 106,05 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 105,75 jena.

Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,1075 na 1,1015 dolara. I britanska je funta oslabila prema američkoj valuti, pa joj je kurs skliznuo na 1,3105 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3220 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: S&P 500 indeks pao sa rekordnog nivoa
Next Otkriveni novi detalji varanja Volkswagena

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Zašto se zlato u praksi ponaša suprotno od teorije

Najavljeno povećanje kamatnih stopa u SAD, najmanje tri puta u ovoj godini, trebala bi biti loša vest za plemeniti metal. Međutim,

Planinka kupuje sopstvene akcije po 25.000 dinara

Kuršumlijska Planinka saopštila je da će ponovo sticati sopstvene akcije, a ponuda upućena akcionarima je otvorena zaključno sa 22. julom, prenosi Wisebroker.

Evropske berze oslabile, ulagači na oprezu uoči sastanka G20

Evropski berzanski indeksi u ponedeljak su oslabili zbog opreznog trgovanja i većeg zazora ulagača od rizika nakon što finansijski čelnici grupe G20 na samitu proteklog vikenda nisu postigli kompromis kojim bi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply