Wall Street: Novi rekordi na početku nedelje

Wall Street: Novi rekordi na početku nedelje

Na Wall Streetu su u ponedeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i vesti o preuzimanjima.

Dow Jones ojačao je 16 bodova ili 0,09 odsto, na 18.533 boda, dok je S&P 500 porastao 0,24 odsto, na 2.166 bodova, a Nasdaq indeks 0,52 odsto, na 5.055 bodova.

Najviše su juče porasle cene akcija u tehnološkom sektoru, što se najviše zahvaljuje skoku cene britanskog ARM Holdinga za 40 odsto, nakon što je japanski tehnološki div Softbank ponudio 32 milijarde dolara za tog proizvođača čipova.

Znatno je, gotovo 3 odsto, porasla i cena akcija Monsanta jer je nemački Bayer povećao ponudu za preuzimanje tog američkog proizvođača semena.

Pozitivno su na tržište uticali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Tako je cena akcija Bank of America porasla više od 3 odsto jer je u proteklom tromesečju ostvarila manji pad dobiti nego što se očekivalo. Iz istog razloga akcija IBM-a poskupela je 2,5 odsto.

S druge strane, zbog slabijih nego što se očekivalo kvartalnih rezultata, oštro su pale cene akcija proizvođača igračaka Hasbroa, za 6,6 odsto, i internetskog diva Netflixa, za 14,5 odsto.

Ipak, u dosadašnjoj sezoni objava kvartalnih poslovnih izveštaja većina kompanija i banaka izvestila je o nešto boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromesečju pale za 4,5 odsto, dok su na početku sezone objave poslovnih izveštaja očekivali pad za 5 odsto.

“Tržište pokreće optimizam ulagača po pitanju zarada jer se nadaju da je došlo do preokreta u poslovnim rezultatima i da bi u sledećim tromesečjima dobit kompanija konačno mogla da poraste”, kaže Jim Paulsen, strateg u firmi Wells Capital Management.

berza

Ulagači se, naime, nadaju da će ovaj kvartal biti poslednji u kojem su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale i da će u trećem tromesečju, koje je upravo započelo, kompanije konačno zabeležiti rast zarada na godišnjem nivou, nakon četiri kvartala neprestanog pada.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da će u trećem tromesečju zarade porasti za 1,5, a u četvrtom za više od 9 odsto.

Uprkos novim rekordima S&P 500 i Dow Jones indeksa, na Wall Streetu nije juče vladala euforija, na šta ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika zamenilo 5,6 milijardi akcija, dok je u poslednjih 20 dana prosečni dnevni obim iznosio 7,7 milijardi.

Na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 odsto, na 6.695 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,04 odsto, na 10.063 boda, a pariski CAC 0,34 odsto, na 4.357 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Vršac: Lidl gradi savremeni kompleks
Next Kurdistan: 80 odsto svih prodatih kuća u Erbilu kupili Arapi

You might also like

Svađa oko unapređenja softvera ruši vrednost bitcoina

Poslednjih nedelja bitcoin je doživio pravu eroziju vrednosti. Njemu je vrednost pala preko 25 % posle spora oko toga kako izvesti veliko unapređenje softvera.

Svetske berze 0 Comments

Evro premašio 1,08 dolara, britanska funta dobitnik dana

Evrom se u utorak trgovalo oko, i iznad, nivoa 1,08 dolara , što je najviša cena evropske valute prema američkoj u poslednjih šest nedelja.

Azijske berze: Indeksi porasli, kurs dolara pao

Berze azijsko pacifičkog regiona uglavnom su trgovanje u sredu zatvorila u pozitivnom području podstaknute uverenjem investitora da američka centralna banka neće žuriti sa podizanjem kamatnih stopa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply