UN traži od Turske da se omogući nezavisnim posmatračima da posete uhapšene nakon neuspelog puča

UN traži od Turske da se omogući nezavisnim posmatračima da posete uhapšene nakon neuspelog puča

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Rad al Husein pozvao je vlasti u da se pridržavaju vladavine zakona u odgovoru na neuspeli pokušaj puča u Turskoj.

On je pozvao da da se omogući nezavisnim posmatračima da posete zatvore u Turskoj i provere uslove i tretman zatvorenika, kao i da omoguće pritvorenima kontakte sa advokatima i porodicama.

“Kao posledica tako traumatičnog iskustva, od krucijalnog je zančaja da se obezbijedi da poštovanje ljudskih prava ne bude ugrožno u ime sigurnosti, kao i da se ne žuri sa kažnjavanjem onih koji se smatraju odgovornim ” rekao je Zeid.

“Ponovno uvođenje smrtne kazne bilo bi kršenje obaveza Turske prema međunarodnom humanitarnom pravu i to bi bio veliki korak u pogrešnom pravcu” poručio je UN komesar za ljudska prava.

I zvaničnik britanskog ministarstva spoljnih poslova Alan Duncan poručio je u utorak da bi međunarodni položaj Turske bio značjano oštećen ukoliko odluče da ponovo uvedu smrtnu kaznu.

U prvih 48 sati nakon pokušaja puča u Turskoj uhapšeno je 6000 ljudi, među njima visokih vojnih zvaničnika, članova visokog sudskog veća, sudija Ustvanog suda, kasacionih sudija i tužilaca.

U utorak su hapšenja nastavljena širom zemlje, uhapšeni su i vojnici koji se sumnjiče za pokušaj napada na predsednika Erdogana, ljudi se otpuštaju s posla u brojnim državnim institucijama a Associated press je objavio da je su državni mediji objavili da je zbog pokušaja puča otpušteno i 1577 dekana univerziteta širom zemlje.

Izvor:RSE
Previous Beogradska berza: Preovlađuje trgovanje obveznicama, rast indeksa
Next Evro oslabio na skoro 1,10 dolara, turska lira i funta u padu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

Većinom glasova, preko 61 odsto, građani Holandije su na referendumu glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Ukrajine.

Društvo 0 Comments

Ljiljana Smajlović podnela ostavku na mesto glavnog urednika lista Politika

Glavna i odgovorna urednica dnevnog lista Politika Ljiljana Smajlović podnela je ostavku na tu funkciju u znak protesta jer je menadžment sprečava u samostalnom rukovođenju redakcijom, navodi se u pismu

Geopolitika 0 Comments

Deutsche Welle: Kosovo – leglo islamizma?

Stručnjaci upozoravaju da poslednjih godina na Kosovu jača strogi oblik islama. To se i te kako tiče i Evrope, pogotovu Nemačke, piše Deutsche Welle.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply