Mark Cubanova 3 pametna novčana poteza koje bi svako trebao da napravi

Mark Cubanova 3 pametna novčana poteza koje bi svako trebao da napravi

Kada su ga u kratkoj izjavi za Entrepreneur pitali za savet gde je najbolje uložiti novac, američki mogul Mark Cuban dao je začuđujuć odgovor: “Nigde”.

Poznato je da je Cuban gladovao tokom studija na biznis studijama u Indijani, koje je inače upisao na daljinu, jer je ta opcija bila najjeftinija. Danas, neto vrednost nekonvencionalnog tehnološkog mogula, najpoznatijeg po vlasništvu košarkaškog tima Dallas Mavericks, procenjena je na oko 3.2 milijardi dolara. Pošto se obogatio od nule, on sigurno ima dobar osećaj kada je u pitanju novac.

Onima koji to mogu da priušte, Mark Cuban daje nekoliko saveta ako žele odmah da poboljšaju svoju finansijsku situaciju.

1. Kupujte na veliko

“Napravite budžet i razmotrite one stvari koje konstantno kupujete, a onda ih kupujte na veliko”, kaže Cuban za Enterpreneur. “Stvari koje su vam potrebne tokom cele godine, kao što su pasta za zube, šampon i saput” su stvari koje savetuje da kupujete na veliko i pravite zalihe, kako biste uštedeli novac.

Na ovaj  način se sigurno nećete obogatiti, ali ćete steći neke korisne navike. Pored toga što ima milijarde, Cuban i dalje kupuje brijače i pastu za zube na veliko.

“Ako napravite zalihe za jednu ili dve godine, uštedećete pedeset odsto vrednosti. Ako na ovaj način uštedite 1.000 dolara godišnje, više ćete zaraditi nego da ste investirali 10.000 dolara”.

2. Stavite na štednju šestomesečnu zaradu

Iako nećete puno zaraditi, osećaj da imate na gomili novac “za kišne dane” obezbediće vam spokoj. “Znam da štednja ne donosi mnogo zarade, ali ćete mnogo bolje spavati.”

Mark Cuban je davno rekao da je berza rizična igra za “naivčine”.

“Tržište može da raste godinama, a vi možete pomislite da ste postali dobrostojeći, a onda u milisekundi tokom visokofrekventne trgovine, jedno pucanje vam može sve oduzeti. Zbog toga je potrebno da držite novac ispod dušeka. Zaštićeni ste u slučaju da nešto pođe po zlu.”

3. Vratite dugove

Mark Cuban kaže da je isplata vaših kreditnih dugovanja u suštini najbolja stvar. Još bolje, nemojte se uopšte zaduživati. 

“Kreditne kartice su najgora investicija”, kaže on, “osim ukoliko ne pokrivate minuse svakih mesec dana. Čak i u tom slučaju, nemojte se zaduživati.” Cuban je poželeo da mu je to neko rekao kada je imao dvadeset godina.

U svojoj knjizi, Cuban kaže da trošenje novca sa kreditne kartice vodi finansijskoj apatiji i sveukupnom nezadovoljstvu.

“Snažno verujem da je finansijski dug neprikosnoveni ubica snova”, dodaje.

“Vaša prva nekretnina, automobil, šta god poželite da kupite, postaće glavni razlog da prestanete da tražite ono što vas čini srećnim.”

Foto: cityam.com

Foto: cityam.com

Pročitaje i kako Mark Cuban “završava stvari” i ostaje produktivan

Svaki uspešni preduzetnik ima vrlo ograničen fond vremena koje mora da iskoristi što je efikasnije moguće.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Azijske berze zabeležile pad, evro i funta stabilni
Next Nemačka: Građani čuvaju dojčmarke u vrednosti od 6,5 milijardi evra

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Raspisan konkurs za dodelu subvencija i dotacija za razvoj turizma

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je javni konkurs za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u 2017. godini.

Preduzetništvo 0 Comments

Zahtevi za reprogram poreskog duga od 1. aprila

Poreski dužnici u Srbiji moći će od 1. aprila do 4. jula da podnesu zahtev za reprogram duga koji nije veći od dva miliona dinara, ne računajući kamatu.

Preduzetništvo 0 Comments

Uskoro povoljni krediti za mala i srednja preduzeća

Mala i srednja preduzeća u Srbiji (MSP) moći će da od sredine ove godine u odabranim poslovnim bankama dobiju povoljnije investicione kredite zahvaljujući kreditnim garancijama od 20 miliona evra iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply