Mark Cubanova 3 pametna novčana poteza koje bi svako trebao da napravi

Mark Cubanova 3 pametna novčana poteza koje bi svako trebao da napravi

Kada su ga u kratkoj izjavi za Entrepreneur pitali za savet gde je najbolje uložiti novac, američki mogul Mark Cuban dao je začuđujuć odgovor: “Nigde”.

Poznato je da je Cuban gladovao tokom studija na biznis studijama u Indijani, koje je inače upisao na daljinu, jer je ta opcija bila najjeftinija. Danas, neto vrednost nekonvencionalnog tehnološkog mogula, najpoznatijeg po vlasništvu košarkaškog tima Dallas Mavericks, procenjena je na oko 3.2 milijardi dolara. Pošto se obogatio od nule, on sigurno ima dobar osećaj kada je u pitanju novac.

Onima koji to mogu da priušte, Mark Cuban daje nekoliko saveta ako žele odmah da poboljšaju svoju finansijsku situaciju.

1. Kupujte na veliko

“Napravite budžet i razmotrite one stvari koje konstantno kupujete, a onda ih kupujte na veliko”, kaže Cuban za Enterpreneur. “Stvari koje su vam potrebne tokom cele godine, kao što su pasta za zube, šampon i saput” su stvari koje savetuje da kupujete na veliko i pravite zalihe, kako biste uštedeli novac.

Na ovaj  način se sigurno nećete obogatiti, ali ćete steći neke korisne navike. Pored toga što ima milijarde, Cuban i dalje kupuje brijače i pastu za zube na veliko.

“Ako napravite zalihe za jednu ili dve godine, uštedećete pedeset odsto vrednosti. Ako na ovaj način uštedite 1.000 dolara godišnje, više ćete zaraditi nego da ste investirali 10.000 dolara”.

2. Stavite na štednju šestomesečnu zaradu

Iako nećete puno zaraditi, osećaj da imate na gomili novac “za kišne dane” obezbediće vam spokoj. “Znam da štednja ne donosi mnogo zarade, ali ćete mnogo bolje spavati.”

Mark Cuban je davno rekao da je berza rizična igra za “naivčine”.

“Tržište može da raste godinama, a vi možete pomislite da ste postali dobrostojeći, a onda u milisekundi tokom visokofrekventne trgovine, jedno pucanje vam može sve oduzeti. Zbog toga je potrebno da držite novac ispod dušeka. Zaštićeni ste u slučaju da nešto pođe po zlu.”

3. Vratite dugove

Mark Cuban kaže da je isplata vaših kreditnih dugovanja u suštini najbolja stvar. Još bolje, nemojte se uopšte zaduživati. 

“Kreditne kartice su najgora investicija”, kaže on, “osim ukoliko ne pokrivate minuse svakih mesec dana. Čak i u tom slučaju, nemojte se zaduživati.” Cuban je poželeo da mu je to neko rekao kada je imao dvadeset godina.

U svojoj knjizi, Cuban kaže da trošenje novca sa kreditne kartice vodi finansijskoj apatiji i sveukupnom nezadovoljstvu.

“Snažno verujem da je finansijski dug neprikosnoveni ubica snova”, dodaje.

“Vaša prva nekretnina, automobil, šta god poželite da kupite, postaće glavni razlog da prestanete da tražite ono što vas čini srećnim.”

Foto: cityam.com

Foto: cityam.com

Pročitaje i kako Mark Cuban “završava stvari” i ostaje produktivan

Svaki uspešni preduzetnik ima vrlo ograničen fond vremena koje mora da iskoristi što je efikasnije moguće.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Azijske berze zabeležile pad, evro i funta stabilni
Next Nemačka: Građani čuvaju dojčmarke u vrednosti od 6,5 milijardi evra

You might also like

Preduzetništvo 1Comments

Sve više interesovanja za programe samozapošljavanja

Ove godine u Srbiji interesovanje nezaposlenih za programe samozapošljavanja je povećano i za te svrhe izdvojeno je oko 600 miliona dinara, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Preduzetništvo 0 Comments

Firme u Srbiji na naplatu čekaju čak 139 dana

Firme u Srbiji u proseku na naplatu potraživanja čekaju 139 dana, iako su zakonski rokovi mnogo kraći, saopštila je Mreža za poslovnu podršku.

Preduzetništvo 0 Comments

Hobi pa zarada: Posle odlaska u penziju počeo da proizvodi domaće pirotsko pivo

Inženjer tehnologije Golub Ćirković iz Pirota, koji je čitav radni vek proveo u Kompaniji “Tigar”, posle odlaska u penziju počeo je da proizvodi pivo u svom rodnom selu Dojkinci na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply