Evropske berze pod pritiskom zbog pada cena sirovina

Evropske berze pod pritiskom zbog pada cena sirovina

Na evropskim berzama su u utorak ujutro cene akcija pale zbog pada cena sirovina i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u minusu 0,4 odsto, nakon što je juče ojačao 0,2 odsto.

Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,2 i 0,6 odsto.

Najviše su, 1,5 odsto, pale cene akcija u rudarskom sektoru, što je posledica pada cena metala. Akcije Rio Tinta, BHP Billitona i Anglo Americana pojeftinile su između 1,7 i 3,3 odsto.

Pod pritiskom je i energetski sektor jer su cene nafte u silaznoj putanji zbog novih naznaka da se neuravnoteženost između ponude i potražnje ne smanjuje, s obzirom da je proizvodnja i dalje visoka, a potrošnja nedovoljno snažna.

Foto:www.nbcnews.com

Foto:www.nbcnews.com

Nakon što je juče pala 1,4 odsto, jutros je na londonskom tržištu cena barela skliznula daljih 0,2 odsto, na 46,85 dolara. Na američkom je tržištu cena ′crnog zlata′ skliznula 0,3 odsto, na 45,13 dolara, nakon jučerašnjeg pada za 1,6 odsto.

Loše su na tržišta uticali i slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među ostalim, švedskog Trelleborga, pa je cena akcije tog proizvođača industrijske gume potonula gotovo 4 odsto.

I na azijskim su berzama cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 0,3 odsto, skliznuvši s najviše nivoe za devet meseci.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks porastao 1,4 odsto, na 16.723 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Qualcomm bi Južnoj Koreji mogao platiti odštetu zbog zloupotrebe patenata
Next Loznica: Anglo-kineski konzorcijum gradi termoelektranu vrednu 230 miliona evra

You might also like

Berza

Produktna berza: Kukuruz i dalje najatraktivniji

Kukuruz je i dalje najatraktivnija roba u berzanskom trgovanju.

Svetske berze

Wall Street: Indeksi stagnirali, Bank of America u plusu

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni, nakon dva dana snažnog rasta, dok ulagači analiziraju poslovne rezultate američkih banaka i kompanija.

Svetske berze

Evropske berze miruju na početku nedeljnog trgovanja

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se mirno jer je pobeda Emmanuela Macrona na francuskim predsedničkim izborima bila očekivana, dok je rudarski sektor pod pritiskom zbog slabosti cena sirovina.