Evropska unija kaznila proizvođače kamiona sa tri milijarde evra

Evropska unija kaznila proizvođače kamiona sa tri milijarde evra

Evropska unija je danas, optužujući ih za nameštanje cena i odlaganja uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja, kaznila pet najvećih evropskih proizvođača kamiona sa rekordnih tri milijarde evra.

Prema izjavi evropske komesarke za zaštitu konkurencije Margrethe Vestager, kompanije Daimler, DAF, Iveko, MAN i Volvo/Renault su pre 14 godina skovale plan u jednom hotelu u Briselu, prenosi agencija France presse.

“Odredili smo najveću kaznu ikada jednom kartelu, ali za to postoji dobar razlog. Posebno zbog toga što ovaj kartel obuhvata izuzetno veliko tržište i što je veoma dugo tako delovao”, izjavila je Vestager.

Istraga se bazirala na racijama sprovedenim u postrojenjima tih kompanija 2011. godine.

Kompanije su bile optužene za nameštanje cena, ali i za tajni dogovor koji je imao za cilj odlaganje, a potom i prebacivanje troškova uvođenja tehnologija za smanjenje zagađenja na potrošače.

Nemačkom Daimleru je određena najviša kazna u iznosu od milijardu evra, a za njim sledi holandski DAF sa kaznom od preko 750 miliona evra, dok je MAN dobio puni imunitet zbog saradnje u istrazi, navodi AFP.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Ko je u Srbiji ispoštovao akcionare, a ko prekršio njihova prava
Next Kineski konzorcijum kupuje Operu za 600 miliona dolara

You might also like

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom “Nikola Tesla” očekuje između 5,2 i 5,5 miliona putnika u 2017. godini

Beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) očekuje ove godine da će dostići rekordnih oko 5,5 miliona putnika i rekordne finansijske rezultate, izjavio je direktor komercijalnog poslovanja i marketinga ove kompanije Miodrag

Kompanije 0 Comments

Alibaba: Profit dostigao 1,55 milijardi dolara

Kineska platforma za online trgovinu, “Alibaba”, gotovo je duplirala neto profit u protekla tri meseca zahvaljujući snažnom rastu online kupovine.

Alibaba: Odobren petogodišnji kredit vredan 3 milijarde dolara

Kineka kompanija navodi da je kredit namenjen za opšte korporativne potrebe, a analitičari procenjuju da će biti iskorišćen za širenje i moguće akvizicije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply