Evro oslabio na skoro 1,10 dolara, turska lira i funta u padu

Evro oslabio na skoro 1,10 dolara, turska lira i funta u padu

Evro je u utorak oslabio prema američkom dolaru nakon što je objavljeno da je Indeks poverenja investitora, koji izračunava nemački ekonomski institut ZEW, u julu pao.

Evro je prema američkoj valuti oslabio 0,54 odsto, na 1,1015 dolara, dok je u odnosu na britansku funtu evro ojačao 0,58 odsto na 1,19 EUR/GBP.

ZEW indeks ekonomskih očekivanja u evrozoni pao je u junu na minus 14,7 poena sa 20,2 u prethodnom mesecu. Ekonomisti su prognozirali pad na 12,3 poena. Nemačko ekonomsko raspoloženje se pogoršalo u julu za 26,0 poena na minus 6,8 sa 19,2 poena u junu, dok su analitičari očekivali pad za 10,2 poena na 9,0.

Dolar je danas ojačao u odnosu na sve glavne svetske valute, podstaknut očekivanjima investitora da će američka centralna banka ipak, do kraja godine povećati kamate. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi vodećih svetskih valuta porastao je 0,6 odsto.

Uz sve dosadašnje podatke koji ukazuju na ubrzani rast najveće svetske ekonomije, danas je objavljeno da je broj novih kuća u SAD-u porastao u junu za 4,8 odsto na 1.189 miliona jedinica sa 1.135 u maju, dok se predviđao rast na 1.170 miliona.

Broj izdatih građevinskih dozvola je porastao za 1,5 odsto na 1.153 miliona jedinica sa 1.136 miliona. Ekonomisti su predviđali rast na 1.150 miliona jedinica.

S druge strane, britanska funta je oslabila prema većini 16 vodećih svetskih valuta, iako je zvanična statistika objavila da je rast godišnje stopa inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu u junu nadmašio prognoze ekonomista.

Potrošačke cene u Velikoj Britaniji su porasle prošlog meseca za 0,5 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštila je britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku u Londonu. Britanska centralna banka je signalizirala prošle nedelje da priprema stimulativne mere za avgust, pošto privreda počinje da posrće nakon glasanja za izlazak zemlje iz Evropske unije.

Turska lira je nakon jučerašnjeg oporavka od minusnih 5 odsto u petak, danas dodatno oslabila nakon što je Centralna banka Turske srezala kamatu na prekonoćne pozajmice za očekivanih 25 baznih poena, nekoliko dana nakon neuspelog pokušaja vojnog puča koji je potresao zemlju i uneo kratkotrajnu pometnju na njenim finansijskim tržištima.

Banka je srezala referentnu kamatnu stopu, koja koristi za utvrđivanje drugih kamatnih stopa, na 8,75 odsto, dok je ključnu jednonedeljnu repo stopu ostavila nepromenjenom na 7,5 odsto.

U odnosu na dolar, turska valuta je oslabila 1,61 odsto, na 2,9790. U petak kasno popodne jedan dolar je koštao 3,04 lire.

Izvor:Agencije
Previous UN traži od Turske da se omogući nezavisnim posmatračima da posete uhapšene nakon neuspelog puča
Next Turističke agencije: Nema prepreka za letovanje u Turskoj

You might also like

Turska lira od juče u srpskim menjačnicama

Turska lira se od juče nalazi na listi valuta kojima se trguje na deviznom tržištu u Srbiji i nosi oznaku “TRY-949”. 

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 zabeležili najbolji nedeljni rezultat od novembra prošle godine

Bolji od očekivanih makroekonomski podaci iz SAD i smanjena zabrinutost vezana za posledice Brexita pojačali su sklonost investitora ka rizičnijim investicijama.

Wall Street: Blaži rast indeksa, oprezna trgovina

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply