Turska berza u ponedeljak pala 7,1 odsto

Turska berza u ponedeljak pala 7,1 odsto

Cene akcija na berzi u Istambulu u ponedeljak su oslabile 7,1 odsto, što je najveći jednodnevni pad u poslednje tri godine.

Istovremeno, turska nacionalna valuta je porasla 1,4 odsto, na 2,9731 lire za dolar, nakon što je u petak tokom neuspelog pokušaja vojnog udara u zemlji, pala 4,99 odsto, na 3,04 lire za dolar, što je bila njezina istorijski najniža cena prema američkoj valuti.

Salman Ahmed, iz švajcarske banke Lombard Odier smatra da je “brzo rešavanje problema” u velikoj meri pomoglo da se ublaži šok na finansijskim tržištima.

Međutim, investitori strahuju da bi aktuelna dešavanja u Turskoj mogla pogoditi turističku industriju, koja je od ključnog značaja za ekonomiju .

Tako su u ponedeljak najviše pale akcije kompanija koje su vezane za turizam. Akcije operatera aerodroma TAV pale su 17,34 odsto, a kompanije Turkish Airlines 12,58 odsto.

Industrija turizma u Turskoj već je bila u problemima nakon nekoliko terorističkih napada u prvoj polovini godine. Broj turista u maju je bio niži za 35% u odnosu na isti mesec prošle godine.

“Obzirom na povećanje političke nestabilnosti u zemlji i visoku izloženost spoljnim faktorima, smatramo da će tursko tržište verovatno ostati pod pritiskom”, kaže Salman Ahmed, istakavši da se turska ekonomija smatra najranjivijom od svih privreda u usponu.

Svetska banka predviđa da će turska privreda usporiti, sa 4,5% rasta u prošloj godini, na 3,5 odsto u ovoj godini.

Deficit tekućeg računa je poseban problem. U 2015. je iznosio 32 milijarde dolara, ili oko 4,5 odsto BDP-a, sa tendencijom dalnjeg pogoršanja zbog rastućeg nepoverenja investitora i pada turizma.

Prinosi na turske državne 10-godišnje obveznice danas su porasli 64 bazna poena, najviše od 2013.

Do neuspelog pokušaja državnog udara u petak, indeks berze u Istambulu je u ovoj godini bio u plusu skoro 15 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Pristupni pregovori sa EU: Otvorena poglavlja 23 i 24
Next Evropske berze: Dešavanja u Turskoj u drugom planu, nafta pojeftinila, evro ojačao

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Ulagači zabrinuti zbog slabih rezultata trgovinskih lanaca

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija pale, ponajviše u trgovačkom sektoru jer su poslovni rezultati Macy′sa i Kohl′sa izazvali srah da potrošači ne troše dovoljno da bi se rast ekonomije ubrzao.

Beogradska berza: NIS najprometniji, ponovo nadomak 700 dinara

Izuzetno slaba trgovačka aktivnost zabeležena je juče na Beorgadskoj berzi.

Beogradska berza: Pad nakon jučerašnjeg skoka, Belex15 oslabio 0,7%

Nakon jučerašnjeg velikog skoka, danas je zabeležen pad domaćeg tržišta akcija uz solidan promet kome su u velikoj meri doprinele državne dužničke hartije. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 298,6

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply