SoftBank Group kupuje ARM Holding

SoftBank Group kupuje ARM Holding

Japanska SoftBank Grupa će za 31 milijardu dolara kupiti britanski ARM Holding, a to preuzimanje biće jedno od najvećih u evropskom tehnološkom sektoru, izvestio je u ponedeljak Financial Times pozivajući se na dva izvora upoznata s pregovorima.

ARM je jedna od vodećih svetskih firmi za izradu mikročipova i osmišljavanje grafičke tehnologije na području mobilne tehnologije, a njihove proizvode koriste, između ostalih, Apple, Samsung i Huawei.Ako se potvrdi, dogovor o preuzimanju, koji bi treba biti objavljen u ponedeljak, biće jedan od najvećih dosadašnjih za tu vrste tehnologije u Evropi, a zasigurno najveći za SoftBank, koji je dosad najveću akviziciju imao 2013., kada je kupio kontrolni paket wireless operatora Sprinta u poslu koji im je doneo velike dugove.

Najava o kupovini ARM-a dolazi mesec dana nakon što je utemeljitelj SoftBanka Masayoshi Son odbacio plan odlaska iz kompanije najavivši razvoj Sprinta i transformaciju SoftBank u internet investicijskog diva.

Najava transakcije takođe dolazi samo nekoliko nedelja nakon što su Britanci izglasali izlazak iz Evropske unije, zbog čega je oslabila britanska valuta, dok je s druge strane japanski jen ojačao.

Financial Times navodi kako će SoftBank platiti 17 funti u gotovini za svaku akciju ARM-a što čini premiju od 40 odsto u odnosu na cenu akcije ARM-a na kraju prošle nedelje od 11.89 funti.

Izvor: Agencije
Previous Azijske berze stabilne, evro iznad dolara
Next Fondacija Billa Gatesa investira u Afriku 5 milijardi dolara

You might also like

Turizam 0 Comments

MK Grupa želi Budvansku rivijeru

MK Grupa, biznismena Miodraga Kostića, i dalje je zainteresovana da postane većinski vlasnik Hotelske grupe Budvanska rivijera.

Društvo 0 Comments

Broj građevinskih dozvola povećan za 14,4 odsto

U Srbiji ima više od 28.000 aktivnih gradilišta, a broj izdatih građevinskih dozvola povećan je za 14,4 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prošlu.

Uber budućnost prevoza vidi u malim električnim avionima

Američka kompanija Uber, koja putem mobilne aplikacije nudi usluge prevoza, iznela je plan razvoja letećeg taksi prevoza.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply