Pristupni pregovori sa EU: Srbija danas otvara poglavlja 23 i 24

Pristupni pregovori sa EU: Srbija danas otvara poglavlja 23 i 24

Srbija bi danas u pristupnim pregovorima sa EU trebalo da otvori poglavlja  23 (pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost).

Na međuvladinoj konferenciji će učestvovati predstavnici svih zemalja članica, a delegaciju Srbije predvodiće premijer Aleksandar Vučić. On će, između ostalog, u Briselu razgovarati s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, evropskim komesarom Johanesom Hanom i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Delegaciju EU predvodiće ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Srbija je uradila svoj deo posla, ispunjavajući uslove za otvaranje dva poglavlja, a sada će to učiniti i EU”, navela je portparolka Slovačkog predsedništva EU Renata Godirova.

Posle debate o datumu otvaranja koja je zbog protivljenja Hrvatske trajala mesecima, na dnevni red bi konačno trebalo da dođe suština poglavlja – vladavina zakona.

“Pravi posao počinje tek nakon otvaranja poglavlja kada ćemo početi da primenjujemo ono što smo zapisali u akcionom planu i kada ćemo početi da sprovodimo, što će s druge strane biti mnogo više nadgledano od strane EU a i od strane organizcija civilnog društva”, poručio je koordinator radne grupe za poglavlje 23 Milan Antonijević.

Danom otvaranja poglavlja Srbija će dobiti listu prelaznih merila za poglavlje 23 i 24, odnosno listu konkretnih promena koje Srbija treba da postigne u narednih nekoliko godina da bi napredovala ka članstvu.

“U poglavlju 24 glavna je reforma policije, bez reforme policije nema ni efikasne borbe protiv organizovanog kriminala, migracija, terorizma i drugih problema koje poglavlje 24 pokriva”, kaže koordinator radne grupe za poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić.

U nacrtu pregovaračke pozicije EU za poglavlje 23 ima čak 50 prelaznih merila – merljivih rezultata koji će se očekivati u jačanju nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, zaštiti manjinskih prava i slobode medija i izražavanja”,

Poglavlja 23 i 24 otvaraju se na početku, a zatvaraju na samom kraju pregovora. Od napretka u ovim oblastima zavisiće i ukupan napredak u pregovorima o članstvu u EU.

Foto:www.novosti.rs

Foto:www.novosti.rs

Dačić: Srbija uradila sve što se očekivalo

Reagujući na navode da bi Hrvatska danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu mogla da povuče saglasnost na otvaranje poglavlja 23 i 24, ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić ističe da je Srbija uradila sve što se od nje očekuje kao i da će bez obzira na odluku zadržati isti pravac.

“Premijer Srbije Vučić i ja idemo u Brisel. Ne znamo da li će biti otvorena ova poglavlja sa Hrvatskom, postoji i dalje problem da li će oni povući saglasnost ili ne za poglavlje 23 i 24, ali to nas svakako neće dovesti do toga da se mi ponižavamo i da mi odstupamo od naših nacionalnih i državnih interesa”, rekao je ministar Ivica Dačić.

tanja-miscevicTanja Miščević: Poglavlja će biti otvorena

Šefica tima za pregovore s Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da će poglavlja 23 i 24 biti otvorena i da je insistiranje Hrvatske da Srbija promeni zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine bilateralan zahtev za koji nije postignut konsenzus u Evropskoj uniji.

“To je bilateralni zahtev, jer konsenzus da se tako nešto traži od Srbije nije postignut na nivou EU. Podsećam, to je dugo bio predmet razgovora izmedju 27 država članica Unije, s jedne strane, i Hrvatske, s druge strane”, rekla je Tanja Miščević za Politiku.

Ona je navela da takav dogovor postignut, jer “nema prava u ovoj oblasti u EU, kao i zbog toga što znatan broj država članica na isti način kao Srbija reguliše nadležnost za procesuiranje ratnih zločina”.

“Od početka smo tvrdili da je to pitanje za bilateralne razgovore, pa će, nadam se, u tom kontekstu razgovori biti i nastavljeni”, navela je Miščević.

Tanja Miščević kazala je da će poglavlja ipak biti otvorena u Briselu.

“Posle ovoga, stvari u pregovaračkom procesu nikako ne bi smele da budu iste kao pre otvaranja ova dva poglavlja za pregovore. To je znak da idemo dalje”, ocenila je ona.

Tanja Miščević je navela da su poglavlja 23 i 24 “svojevrsni ključ procesa pristupanja”.

Izvor:Agencije
Previous Iznajmljivanje stana: Podaci iz popisa stanovništva otkrivaju stanodavce koji ne plaćaju porez
Next Kineski juan na najnižem nivou od novembra 2010.

You might also like

Društvo 0 Comments

Skoro 6.000 falsifikovanih novčanica u 2017.

U Srbiji je prošle godine otkriveno ukupno 5.834 falsifikovane dinarske i 945 falsifikata stranih novčanica i to najviše evra, kažu u Narodnoj banci Srbije.

Društvo 0 Comments

Srbija obeležava Dan državnosti

Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti održana je danas u Memorijalnom kompleksu u Orašcu, u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednika RS Milorada Dodika.

Politika 0 Comments

Dačić: Ne mogu da verujem da EU ne može da utiče na Hrvatsku i Bugarsku

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da iza blokiranja otvaranja pregovaračkog poglavlja 26, koje se tiče obrazovanja i kulture, ne stoje Hrvatska i Bugarska.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply