Pristupni pregovori sa EU: Otvorena poglavlja 23 i 24

Pristupni pregovori sa EU: Otvorena poglavlja 23 i 24

Na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su pregovaračka poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU o pristupanju.

Ovo je veliki trenutak za sve nas, rekao je Johanes Han, komesar za proširenje.

Na konferenciji su učestvovali Miroslav Lajčak, kao ministar spoljnih poslova predsedavajuće EU Slovačke, evropski komesar za proširenje Johanes Han, premijer Srbije u tehničkoj Vladi Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

“Imamo dobre vesti i za Srbiju i za EU”, rekao je Lajčak i dodao da kad zemlja kandidat ispuni svoje zadatke, EU kreće u otvaranje poglavlja. “Slovačko predsedništvo je opredeljeno da se održi dinamika proširenja… Podstičemo Vladu Srbije da nastavi sa ovim pozitivnim zamajcem, i podstičemo reforme”, kaže Lajčak.

“Ovo je veliki trenutak za sve nas, i možemo da slavimo otvaranje poglavlja”, rekao je Johanes Han. Mislim da je otvaranje ovih poglavlja zasluženo, puno je toga urađeno, i Vlada Srbije i civilno društvo su pokazali veliku pripremljenost, naveo je. Uprkos teškoćama sa kojima se Evropa suočava mi podržavamo naše snažno opredeljenje da pozdravimo Srbiju u Evropi gde i pripada, naveo je on.

Sada treba obezbediti sprovođenje ovih tačaka, to neće biti lako, ali EU će biti uz Srbiju, rekao je Han.

Za građane Srbije je važna vladavina prava, dodao je. “Čestitam Srbiji na napretku koji je ostvarila… Nema moranja ali se mora ostvariti kvalitet i suština… Naglašavam, ovo je proces koji se dotiče celog društva, i konsultovanje sa građanima je ključno”, naveo je Han.

 Foto:www.rtv.rs

Foto:www.rtv.rs

Vučić: Veliki i lep dan za Srbiju

Premijer Vučić je naveo da je Srbija veoma zahvalna Lajčaku i Hanu i svima u Evropi koji su podržavali otvaranje poglavllja.

Ovo je veliki i lep dan za Srbiju, važan dan za Srbiju, to sam rekao i svom prijatelju Borisu Džonsonu, jer ovaj dan pokazuje naš strateški put, i našu posvećenost da ćemo ispuniti sve zadatke koje smo postavili, dodao je.

Naveo je da će biti dosta prepreka pogotovo u domenu ova dva poglavlja 23 i 24, ali će Srbija uraditi sve što je do nje. “Sve je to povezano sa boljim standardom života naših građana, ako imamo vladavinu prava, to će privući investitore, veću stopu rasta, bolji standard… Srbija ima, da se pohvalimo, jednu od najvećih stopa rasta u Evropi”, dodao je Vučić.

Znamo da to nije lak put, ali bićemo njemu posvećeni, dodao je. Ima puno onoga što je na našoj strani da uradimo, znam da ćemo biti podložni kritikama, ali to je uvek dobro, i od koristi, naveo je.

Vučić je zahvalio i građanima Srbije. Želimo da ostanemo lideri u regionu, pominjali smo i probleme, ali učinićemo sve da Srbija bude demokratska zemlja, na koju će građani biti ponosni, dodao je.

Čestitam svim našim strpljivim građanima, nastavljamo s teškim radom i nadamo se još dobrim vestima iz Brisela, dodao je i zaključio: “Živela Srbija”.

Verujem da ćemo biti snažni da prevaziđemo sve teškoće i da nađemo rešenje za obe zemlje, i Hrvatsku i Srbiju, naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara o tačkama spora sa Zagrebom.

Ranije danas, premijer Vučić razgovarao je u Briselu s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Vučić će se u utorak sastati s visokom predstavnicom EU za bezbednost Federikom Mogerini, koja je i posrednik u dijalogu sa Prištinom, i pretpostavlja se da će to biti i tema razgovora.

Izvor:N1
Previous Beogradska berza: Ogroman promet zahvaljujući obveznicama, pad indeksa
Next Turska berza u ponedeljak pala 7,1 odsto

You might also like

Najvažnije vesti

Direktor Energoprojekta: “Neprijateljsko” preuzimanje može da bude početak kraja kompanije, država da zaštiti svoj interes i kapital

Generalni direktor beogradskog Energoprojekta Vladimir Milovanović izjavio je danas da očekuje da država kao pojedinačno najveći akcionar zaštiti svoj interes i kapital u tom preduzeću jer ako to ne učini

Najvažnije vesti

Fiskalni savet: Dugovi javnih i državnih preduzeća najaveća opasnost za budžet

Vlada Srbije u budžetu za 2017. godinu nije planirala značajnije uštede tako da će deficit biti približno isti kao i ove godine, ocenio je danas Fiskalni savet.

Rezidencijalne nekretnine

Kvadrat novogradnje na Novom Beogradu dostigao 3.000 evra

Cene novogradnje stanova u Beogradu su skočile i u pojedinim objektima koji su tek počeli da se grade su stanovi već prodati i postoji lista čekanja.