NBS: Privatnu penziju prima više od 185.000 ljudi

NBS: Privatnu penziju prima više od 185.000 ljudi

Privatnu penziju je u Srbiji primalo 185.759 građana, nakon prva tri meseca ove godine, dok je svaki peti od tog broja uplaćivao doprinose u dva ili više fondova, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

U privatne penzione fondove, uplaćuje oko 9,9 odsto svih zaposlenih, a imaju u njima 252.415 sklopljenih ugovora o članstvu. Prosečna starost korisnika je 45 godina, a najviše je korisnika starosti od 30 do 50 godina, oko 60 odsto.

Ukupan prosečan akumuliran iznos novca na računima članova koji su do sada najmanje jednom uplatili doprinos iznosio je nešto više od 183.000 dinara i u stalnom je porastu.

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova na kraju prvog kvartala iznosila je 29,6 milijardi dinara, što je rast od 2,7 odsto u odnosu na kraj 2015.

Foto>www.kurir.rs

Foto>www.kurir.rs

Dobit dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji u 2015. godini bila je ukupno 269 miliona dinara.

“Iako postoji mogućnost individualnih uplata doprinosa, najveći broj uplata dolazi od poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju sredstva u fond, čime pokazuju visok stepen odgovornosti prema njima”, piše u izveštaju NBS.

Veliki potencijal za dalji rast broja članova penzijskih fondova je upravo u kompanijama s velikim brojem zaposlenih, navedeno je, obzirom da se uplata penzijskog doprinosa u dobrovoljne penzijske fondove iz sredstava poslodavca oslobađa plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje do iznosa od 5.501 dinar po zaposlenom mesečno, kao i da se uplate u istom iznosu koje poslodavac vrši putem administrativne zabrane, obustavom i plaćanjem iz zarade zaposlenog, oslobađaju plaćanja poreza.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Pokémon Go vrtoglavo diže tržišnu vrednost Nintenda
Next Udarcima na gradonačelnika, Inicijativa "Ne davimo Beograd" negira napad

You might also like

Lične finansije 0 Comments

NZS: Danas počinje isplata posebne novčane naknade

Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je danas da je izvršena isplata obračunate posebne novčane naknade za novembar ove godine.

Lične finansije 0 Comments

U Srbiji provizije dozvoljene, u Nemačkoj zabranjene

Pojedine banke pored zarada od visokih kamata i visokih provizija, ne odustaju od naplata godišnjih održavanja kredita.

Lične finansije 0 Comments

Građani će ponovo morati dokazivati pravo na staru deviznu štednju

Advokat Borivoje Spremo izjavio je za Tanjug da će građani koji su ostvarili pravo na isplatu stare devizne štednje, kao i oni čiji postupci u sudovima još traju, morati ceo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply