Kineski juan na najnižem nivou od novembra 2010.

Kineski juan na najnižem nivou od novembra 2010.

“Hlađenje” tržišta nekretnina i najavljene vojne vežbe u Južnom kineskom moru spustili su vrednost kineske valute na najniži nivo od novembra 2010. godine.

U Hong Kongu se dolarom jutros trgovalo za 6,6998 juana, što je najniži nivo juana prema dolaru od septembra 2010.

Na tržištu u Šangaju juan je u prepodnevnim časovima po tamošnjem vremenu, bio u padu 0,16 odsto u odnosu na prethodno trgovanje, i trgovalo se po ceni 6,6987 juana za dolar.

U ponedeljak objavljeni službeni podaci pokazuju manji broj gradova u kojima su cene kuća u junu porasle nego prethodnog meseca. što je izazvalo zabrinutost da tržište nekretnina, koje je podržavalo ekonomski oporavak Kine, gubi na zamahu.

Takođe, najavljene vojne vežbe u Južnom kineskom moru podržale su kurs dolara.

“Dolar je ojačao kako su nalozi za kupovinu valute skočili, što pritišće juan ali i, u manjoj meri, ostale azijske valute”, kaže za “Bloomberg” Andy Ji, valutni strateg u singapurškoj filijali Commonwealth Bank of Australia, i dodaje da bi vest da će Kina održati vojne vežbe u Južnom kineskom moru mogla podstaći tražnju za američkom valutom koja slovi kao bezbedno utočište.

Kina je uprkos Presudi međunarodnog Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Hagu kojom joj je osporena isključiva jurisdikcija nad Južnim kineskim morem, najavila da će od 19. do 21 jula održati vojne vežbe u spornim vodama.

Izvor:Agencije
Previous Pristupni pregovori sa EU: Srbija danas otvara poglavlja 23 i 24
Next Turska lira se oporavlja

You might also like

Berza 0 Comments

Evropske berze: Oprezno trgovanje na početku nedelje

Na evropskim berzama u ponedeljak ujutro trguje se oprezno, a u fokusu je ulagača bankarski sektor, posebno italijanski.

Najviša vrednost dinara prema evru ove godine

Dinar je danas dostigao novu najvišu vrednost prema evru ove godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street zatvorio u minusu nakon slabih rezultata sa američkog tržišta rada

Povišene geopolitičke tenzije i slabi podaci sa tržišta rada bili su osnovni razlozi opreznije trgovine na američkim berzama u petak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply