Kineski juan na najnižem nivou od novembra 2010.

Kineski juan na najnižem nivou od novembra 2010.

“Hlađenje” tržišta nekretnina i najavljene vojne vežbe u Južnom kineskom moru spustili su vrednost kineske valute na najniži nivo od novembra 2010. godine.

U Hong Kongu se dolarom jutros trgovalo za 6,6998 juana, što je najniži nivo juana prema dolaru od septembra 2010.

Na tržištu u Šangaju juan je u prepodnevnim časovima po tamošnjem vremenu, bio u padu 0,16 odsto u odnosu na prethodno trgovanje, i trgovalo se po ceni 6,6987 juana za dolar.

U ponedeljak objavljeni službeni podaci pokazuju manji broj gradova u kojima su cene kuća u junu porasle nego prethodnog meseca. što je izazvalo zabrinutost da tržište nekretnina, koje je podržavalo ekonomski oporavak Kine, gubi na zamahu.

Takođe, najavljene vojne vežbe u Južnom kineskom moru podržale su kurs dolara.

“Dolar je ojačao kako su nalozi za kupovinu valute skočili, što pritišće juan ali i, u manjoj meri, ostale azijske valute”, kaže za “Bloomberg” Andy Ji, valutni strateg u singapurškoj filijali Commonwealth Bank of Australia, i dodaje da bi vest da će Kina održati vojne vežbe u Južnom kineskom moru mogla podstaći tražnju za američkom valutom koja slovi kao bezbedno utočište.

Kina je uprkos Presudi međunarodnog Stalnog arbitražnog suda (PCA) u Hagu kojom joj je osporena isključiva jurisdikcija nad Južnim kineskim morem, najavila da će od 19. do 21 jula održati vojne vežbe u spornim vodama.

Izvor:Agencije
Previous Pristupni pregovori sa EU: Srbija danas otvara poglavlja 23 i 24
Next Turska lira se oporavlja

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprezna trgovina, indeksi stagniraju

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, nakon još jednog pada cena akcija na Wall Streetu, dok je dolar oslabio zbog nesigurnosti ulagača uoči predsedničkih izbora u SAD-u.

Softbank prodaje akcije Alibabe

Japanska kompanija “Softbank” saopštila je danas, da je donela odluku o nizu transakcija sa ciljem prikupljanja kapitala, među kojima je i monetizacija dela akcija u kineskoj grupaciji “Alibaba Group Holding”-u.

Wall Street snažno skočio, SAD i Kina spremni za pregovore

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija skočile više od 2,5 %, što je njihov najveći dnevni skok u dve i po godine, jer su splasnuli strahovi od trgovinskog rata

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply