Evropske berze: Tehnološki sektor podstakao rast berzi

Evropske berze: Tehnološki sektor podstakao rast berzi

Na evropskim berzama su u ponedeljak ujutro indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući skoku cena akcija u tehnološkom sektoru nakon vesti da će japanski Softbank preuzeti britanski ARM Holding.

Pariski CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,1 i 0,6 odsto.

Najviše je jutros, 45 odsto, skočila cena akcije ARM Holdinga jer je japanski internet div Softbank ponudio za preuzimanje te firme 32 milijarde dolara, što predstavlja premiju od oko 40 odsto u odnosu na cenu akcija britanske kompanije u petak.

To je podstaklo celi tehnološki sektor, pa su akcije STMicroa, AMS-a i Dialog Semiconductora poskupele između 1,6 i 3,6 odsto.

Pozitivno na tržište utiče i jačanje turske lire za 3 odsto u odnosu na dolar, nakon što je u petak, uz prve vesti o pokušaju vojnog udara u Turskoj, lira potonula 5 odsto.

I dalje će se pratiti razvoj situacije u Turskoj, nakon neuspelog pokušaja vojnog udara u noći s petka na subotu, u kojemu je poginulo gotovo 300, a uhvaćeno više od 6.000 ljudi.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

Ankara poručuje da je situacija pod kontrolom, no ulagači će pratiti eventualne posledice pokušaja vojnog svrgavanja vlasti na ekonomiju.

Pozitivno na tržišta utiče i nada ulagača da će najveće centralne banke u svetu – od kineske i japanske do evropske i britanske – uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi podstakle rast ekonomije.

Doduše, prošle je nedelje britanska centralna banka razočarala ulagače, odlučivši da kamate do daljnjeg ostanu nepromenjene, no poručila je da bi monetarnu politiku mogla olabaviti u avgustu.

I na azijskim su berzama cene akcija jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,3 odsto, dostigavši najviši nivo u gotovo devet meseci.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Herbalife dobio kaznu od 200 miliona dolara
Next RTB Bor neće rešiti problem otpisom dugova

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

John Hardy: Dolar napreduje uoči objavljivanja američkih ključnih podataka

Postoje naznake da je tržište zapalo u mod “tematske hibernacije”, kaže John Hardy iz Saxo Banke

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Cena pšenice stabilna, kukuruz poskupeo

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je, skraćene, trgovačke nedelje prometovano 55% manje robe nego prethodne sedmice, dok je finansijska vrednost prometa bila niža za 50 odsto.

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 zabeležili najbolji nedeljni rezultat od novembra prošle godine

Bolji od očekivanih makroekonomski podaci iz SAD i smanjena zabrinutost vezana za posledice Brexita pojačali su sklonost investitora ka rizičnijim investicijama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply