Sirija: Svakodnevni život između dve vojske u Homsu

Sirija: Svakodnevni život između dve vojske u Homsu

Dogovor postignut između snaga sirijskog režima i oružane opozicije o otvaranju puta koji povezuje područja pod kontrolom ove dve strane u Homsu i njegovoj periferiji bar delomično olakšava patnje civila te otvara prostor za one koji žele regulisati svoj status i nastaviti sa svojim poslovima ili obrazovanjem.

Foto:3en.abna24.com

Foto:3en.abna24.com

Oružana sirijska opozicija u provinciji Homs, koju predstavlja Vrhovni šerijatski sud, postigla je dogovor s Vladinim snagama o otvaranju puta koji povezuje teritorije pod kontrolom sirijske opozicije u provinciji severnog Homsa sa teritorijama pod kontrolom sirijskog režima unutar grada Homsa.

S druge strane, frakcije sirijske oružane opozicije obavezale su se da neće napadati put Homs-Tartus, koji prolazi pored mesta Al-Dar al-Kabirah na periferiji Homsa, inače pod njihovom kontrolom, s tim da sirijski režim zauzvrat ne dopusti kretanje vojnih konvoja tim putem.

Nakon otvaranja puta, civili za kojima ne traga sirijski režim, poput službenika, učenika i studenata, žena i dece, mogu se slobodno kretati između teritorija pod kontrolom sirijske opozicije u provinciji Homs i područja koja se nalaze pod kontrolom Vladinih snaga unutar grada.

Teška humanitarna situacija

Sirija ruševine

Ebu Asaad al-Homsi, novinar iz grada Al-Dar al-Kabirah, kaže kako se na punktovima koji kontrolišu put dozvoljava ulazak svih civila u grad Homs i povratak iz njega, kao i da im je dopušteno unošenje hrane i ostalog.

Naglašava kako nije zabeležen nijedan slučaj hapšenja civila, bez obzira da li je reč o osobama za kojim tragaju Vladine snage ili ne.

Al-Homsi ističe kako je na putu koji povezuje mesta pod kontrolom sirijske opozicije i Vladinih snaga zabeležen prelazak desetaka civila koji žele regulisati svoj status sa sirijskim režimom.

Svi koji to žele učiniti obavezuju se da neće koristiti oružje protiv režima u slučaju povrataka na područja pod kontrolom snaga sirijske opozicije. Takođe, obavezuju se na davanje svih informacija koje sirijski režim zatraži o opoziciji kako bi izbegli krivično gonjenje sirijskog režima, ukoliko se radi o traženim osobama.

Ovim osobama se dozvoljava slobodno kretanje po teritorijama koje se nalaze u rukama sirijskog režima, a ako je reč o službenicima ili učenicima koji su isključeni iz nastave ili su ostali bez posla, ponovo im se daje pravo povratka na radno mesto ili u školu.

S druge strane, aktivista iz predgrađa Homsa, Ya’rub Daly, pozivajući se na izvore sa punktova koji nadziru kretanje civila između teritorija pod kontrolom Vladinih snaga i sirijske opozicije, kaže kako je broj osoba koje su regulisale svoj status dostigao 1.800, te da su to uglavnom službenici i učenici kojima je zabranjen rad ili su isključeni s nastave.

Pojašnjava kako građani pribegavaju ovom koraku i postižu dogovor sa sirijskim režimom zbog teške humanitarne situacije u kojoj žive stanovnici periferije Homsa, što je posledica blokade nametnute nad ovim područjem već četiri godine. Pored toga, ove oblasti su izložene konstantnim napadima različitim vrstama oružja.

Al Jazeera je razgovarala sa studentom na Građevinskom fakultetu kojem je sirijski režim uskratio pravo na obrazovanje 2012. godine zbog učešća na demonstracijama, zbog čega je odlučio da reguliše svoj status sa sirijskim režimom kako bi mogao nastaviti studije.

Kaže kako je svaka osoba koja uđe na teritorije pod kontrolom sirijskog režima s ciljem rešavanja svog statusa prešutno saglasna sa svim uslovima koje nameće sirijski režim ili ga u protivnom čeka hapšenje. Smatra kako je takva situacija veoma bolna nakon toliko godina žrtvovanja, patnje i nade u oslobađanje od tiranije.

Ovaj student je izrazio svoje uverenje da je sirijski režim uzrok svega onoga što se trenutno događa u Siriji, od ubijanja i raseljavanja, ali smatra da i sirijska opozicija snosi deo te odgovornosti, zbog nedostatka jasne vizije i katastrofalnog neuspeha u upravljanju teritorijama pod njihovom kontrolom nakon pet godina sirijskog žrtvovanja.

Potpukovnik Ali Ayoub, vojni komandant Pokreta za nacionalno oslobođenje (jedne od sirijskih frakcija u provinciji Homs), kaže kako odluku o dopuštanju povratka osobama koje su regulisale svoj status sa sirijskim režimom na područja pod kontrolom opozicije potvrđuje Vrhovni savet sirijske opozicije u provinciji Homs.

Ističe da je Vrhovni šerijatski sud, s obzirom na veliki broj osoba koje su regulisale svoj status sa sirijskim režimom, izdao proglas kojim se zabranjuje odlazak u grad Homs osobama starosti između 15 do 30 godina, osim uz dozvolu u pisanoj formi koju izdaje ovaj organ, zbog straha da bi im ulaskom na teritorije pod kontrolom Vladinih snaga mogla biti nanesena šteta, s tim da se u proglasu ne precizira o kakvim se štetama konkretno radi.

Izvor:Al Jazeera

Previous Egipat blokirao rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Turskoj
Next Nedeljni pregled: Funta dobitnik na valutnim tržištima, evro oslabio prema dolaru

You might also like

Tema dana 0 Comments

Interpol raspisao crvene poternice za troje radikala

Haški tribunal saopštio je danas da je na zahtev tog suda Interpol izdao crvene poternice sa nalogom za hapšenje za troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.

Geopolitika 0 Comments

Sukob turskih i kurdskih snaga u Siriji

Kurdski borci sukobili su se u subotu sa turskom vojskom u tenkovima na severu Sirije, u blizini granice sa Turskom.

Geopolitika 0 Comments

Srbija na zasedanju geoprostorne Komisije UN učestvuje prvi put

Srbija će prvi put imati svog predstavnika na zasedanju Komisije Ujedinjenih Nacija o upravljanju globalnim geoprostornim informacijama od osnivanja tog tela, saopštio je danas Republički geodetski zavod.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply