Srbija formira zajedničke timove policije i vojske za zaštitu granice

Srbija formira zajedničke timove policije i vojske za zaštitu granice

Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je za sutra u 21 sat najavio sednicu Vlade Srbije, posle koje će taj predlog Biroa za koordinaciju službi bezbednosti postati izvršan.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je na današnjoj sednici Biroa odlučeno da se na osnovu člana 39 Zakona o odbrani formiraju zajedničke snage policije i vojske i da je za to potrebna saglasnost predsednika Srbije Tomislava NIkolića, koju je on i usmeno dao.

Premijer je rekao da je migrantska kriza za Srbiju najteža, da je od jutros u sedam sati na teritoriji Srbije registrovano 2.699 lica, od toga preko 85 odsto iz Avganistana i Pakistana i veoma mali broj lica iz Sirije.

“Imamo situaciju u kojoj lica iz Avganistana i Pakisana nemaju nijednu šansu da budu primljeni u EU, a preko naše teritorije su došli do granica EU. Srbija je primorana da zaštiti svoje nacionalne i državne interese i u skladu sa tim mi smo danas jednoglasno, ali i u saradnji sa predesnikom Nikolićem, sa kojim smo imali konferencijski razgovor, doneli predlog i sa njim ćemo za nekoliko minuta izaći pred predsednika”, rekao je Vučić.

Kaže da je država danima razmišljala šta je to što Srbija može da učini imajući u vidu složenu bezbednosnu situaciju u okruženju, ali i situaciju koja se nameće zbog ponašanja komšija prema migrantima.

“Znate da je Srbija od početka krize vodila veoma odgovornu i ozbiljnu politiku, koja je pokazala punu solidarnnost i humano lice Srbije, jedna smo od retkih zemalja koja ni jednog trenutka nije pokušavala da podiže ograde. Srbija to neće činiti ni u buduće”, poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da će zajednički timovi vojske i policije služiti za zaštitu granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, kao i zaštite od ilegalnog i kriminalnog ponašnja srpskih ih tuđih krijumčara ljudima.

“Oni će biti najstrože kažnjavani. Naši tužioci i sudovi preduzimaće sve zakonom propisane mere da se kriminal zaustavi i da jasno svima pokažemo da Srbija ne može da bude parking za Avganistance i Pakistance koje niko drugi u Evropi ne želi da vidi, a kamoli da ih primi”, rekao je Vučić.

Premijer je objasnio da će te mere biti sprovođene bez upotrebe sile, bez podizanja zidova i ograda.

“Ali bićemo veoma oštri prema građanima Srbije koji misle da kriminalom mogu da steknu veliku prpotivpravnu korist čineći najlošije stvari protiv svoje države i naroda”, rekao je Vučić.

Premijer je naveo i da će u naredna dva dana telefonom razgovarati sa premijerima Mađarske i Bugarske Viktorom Orbanom i Bojkom Borisovim o rešavanju situacije.

“Očekujemo pomoć Mađarske i podršku prema granicama sa Makedonijom i Bugarskom. Zajedničke snage vojske i policije ćemo upututi na granicu sa te dve zemlje da bi se sprečavali ilegalni prelasci. To su zajednički timovi vojske i policije, vojska nema pravo da hapsi, ali će u svakom timu biti policajci koji imaju pravo da hapse”, objasnio je Vučić.

Dodao je i da je ljut što ćemo da izgubimo nešto novca da bismo sačuvali mir i stabilnost u trenutku kada nam budžet najbolje stoji.

Upitan da li će biti teško da se čuvaju granice na Kosovu i Metohiji, Vučić je naveo da izbeglice ne idu preko teritorije Kosova.

Naveo je da bi Srbija mogla da preusmeri izbeglice ka BiH, ali da to neće da čini u strahu od regionalnog haosa.

On je dodao da je Srbija samo puštala ljude, računajući da će zemlje Evropske unije zaustaviti kriminalno ponašanje, ali da je sada očigledno da to nise činile.

Kada je reč o zahtevima za azil Vučić je objasnio da postoje prihvatni centri i da je jasna procedura za svakoga ko azil bude tražio.

“Tu nam je procedura oko 30 dana, sa minimalnim šansama da azil i dobiju. A oni koji ne izraze zahtev, biće prema predviđenim zakononskim procedurama udaljeni sa naše teritorije”, rekao je Vučić.

“Naš je posao da i dalje tražimo od EU sveobuhvatno rešenje, očekujemo da to rešenje postoji, ali rešenje nije u tome – pomoći ćemo vam, a svakog dana broj treba da se poveća oko 600, 700… to nije ni pomoć ni podrfrška prijatelja, ako hcohet e danam pomognete, uradite tom ako ne, pomoći ćemo mi sebi”, rekao je Vučić.

On je podvukao da neće biti kretanja bez dokumenata i da to svi koji ulaze u Srbiju moraju da znaju.

Biće obezbeđena puna sloboda kretanja grajanima u Beogradu i u drugim gradovima, jer se, rekao je, zna gde su mesta za migrante.

“Imaćemo dobar odnos, pružaćemo pomoć i podršku, hranicehemo ih, davacehmo piće i nećemo ličiti na one koji su se prema njima od početka loše odnosili”, rekao je Vučić.

Možda poglavlja ne budu otvorena u ponedeljak

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da još nije izvesno da će u ponedeljak u Briselu biti otvorena pregovaračka poglavlja 23 i 24.

“Prvo da vidimo da li ćemo da otvorimo poglavlja u ponedeljak, pošto je (ministru spoljnih poslova Ivici) Dačiću sinoć rečeno da Hrvatska može da povuče svoju odluku”, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da li očekuje u Briselu da neko zameri Srbiji što pravi zajedničke vojne i policijske timove koji će se baviti sprečavanjem ilegalnog ulaska migranata.

Vučić je dodao da još nije izvesno ni da li će on otputovati u Brisel.

“Idem u Brisel ako bude otvaranja poglavlja. A, možda odem i ako ne bude”, rekao je Vučić.

Da li će EU reagovati na timove – Vučić:šalite se…

Da li je to šala – zapitao je premijer tehničke vlade Aleksandar Vučić, u odgovor na pitanje novinara da li očekuje reakciju iz Brisela na odluku Srbije da formira zajedničke timove vojske i policije, koji će se baviti sprečavanjem ilegalnog ulaska migranata u našu zemlju.

“Je li to šala ili ozbiljno pitanje posle svega što su zemlje članice činile, da pitaju nas, jedine koji nismo podigli zidove, da nas pitaju zašto se štitimo od krijumčara i kriminalaca. To je naše pravo i obaveza”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija samo puštala ljude, računajući da će zemlje Evropske unije zaustaviti kriminalno ponašanje, ali da je sada očigledno da to nise činile.

Mir u Turskoj od vitalnog značaja

Predsednik Vlade mijer Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Turska prevazići sve probleme, uspostaviti demokratski poredak mir i stabilnost jer je to od vitalnog žnačaja, ne samo za Tursku, već i za Bliski Istok i za Srbiju.

“Uvereni smo da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo”, rekao je Vučić u obraćanju medijima posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Vučić je rekao da je i jutros i noćas razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji i da mu je preneo zaključke vlade koji su se, rekao je, odmah ticali poštovanja vladavine prava i uspostavljanju demokratskog poretka.

On je dodao i da je danas sa turskim ambasadorom bilo reči i o investicijama iz Turske koje su, kako je premijer rekao, veoma značajne za našu državu.

Vučić je rekao da će krajem meseca biće sastanak sa predstavnicima četiri turske kompanije koje planiraju da investiraju u Srbiju i zahvalio turskom ambasadoru na podršci koju pruža ekonomskom razvoju Srbije.

Veći broj uniformisanih na određenim mestima

Predsednik Vlade Srbije izjavio je danas da će Srbija, što se tiče terorizma, preduzeti dodatne mere kako bi iskontrolisala situaciju i poručio da neće dozvoliti nijedan napad na građane muslimanske veroispovesti.

Građani Srbije će, kako je istakao, u narednom periodu na određenim mestima moći da vide više uniformisanih lica sa službenim psima, poručujući da domaće službe rade sve što mogu da zaštite bezbednost i sigurnost građana Srbije.

“Videćete nešto veći broj uniformisanih lica na određenim mestima, ali to je naš zalog za veću sigurnost i bezbednost i da ljudi mogu da se osećaju sigurno u svojoj zemlji”, istakao je Vučić na konferenciji za novinare.

“To naravno ne možete da predvidite, slušam razne gluposti u Srbiji i van kako je kriva ona ili ova služba za kamion u Nici, pokažite mi tu službu koja sa tim može da se izbori ili sa samoubicama na turskom aerodromu. To je gotovo nemoguće, ali sve što možemo da kontrolišemo kontrolišemo i činimo sve da građanima Srbije osiguramo bezbednost i sigurnost”, istakao je Vučić.

Nećemo tolerisati mržnju prema građanima muslimanske vere

Premijer Aleksandar Vučić upozorio je danas da vlada Srbije neće tolerisati propagiranje mržnje, nasilje, čak ni verbalno prema građanima Srbije muslimanske veroispovesti.

Premijer je na pres konferenciji posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da je veoma važno da građani Srbije sačuvaju mir i dobar odnos prema građanima Srbije koji su muslimanske veroispovesti.

“Nećemo dozvoliti ne samo nijedan napad prema građanima muslimanske veroispovesti, već nećemo dozvoliti ni propagiranja mržnje, niti verbalno nasilje nad tim građaniama Srbije”, rekao je Vučić.

“Ta moja poruka je veoma jasna i oštra i neka niko ne pomisli da sa tim može da se igra”, istakao je Vučić.

Izvor:Tanjug
Previous Cene kafe rastu šesti mesec uzastopno
Next Wall Street: Sva tri indeksa zabeležila nedeljni dobitak

You might also like

Tema dana 0 Comments

Počinju konsultacije o novoj Vladi, Vučić sutra kod predsednika Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeće sutra konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije, razgovorom sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste – “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim

Najvažnije vesti 0 Comments

Bitcoin premašio 900 dolara

Od početka prošle nedelje digitalna valuta je ojačala 17,7 odsto i trenutno se trguje za 905,43 dolara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Građani će ponovo morati dokazivati pravo na staru deviznu štednju

Advokat Borivoje Spremo izjavio je za Tanjug da će građani koji su ostvarili pravo na isplatu stare devizne štednje, kao i oni čiji postupci u sudovima još traju, morati ceo

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply