Novi Zeland: Drastičan pad ponude kuća na tržištu

Novi Zeland: Drastičan pad ponude kuća na tržištu

Prosečna cena kuće na Novom Zelandu u junu nije se bitno menjala u odnosu na prethodni mesec, međutim broj kuća za prodaju drastično je opao.

Prema podacima Instituta za nekretnine (REINZ), sezonski prilagođena cena kuća porasla je 11 odsto na godišnjem nivou, na 500.000 NZ dolara (oko 322 hiljade evra). U odnosu na maj mesec to predstavlja pad za 1,0 odsto.

Podaci pokazuju da je ukupna prodaja u junu porasla 6 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, međutim desezonirani podaci ukazuju na pad prodaje od 3 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Bryan Thomson, direktor Instituta za nekretnine kaže da podaci iz juna odražavaju slabu ponudu kuća na tržištu.

“Iako se govori povećanoj izgradnji novih stambenih jedinica, činjenica je da je najveći deo tržišta čine postojeće kuće.

Broj dostupnih kuća na nivou države bio manji za 40 odsto u poređenju sa šestim mesecom 2015., a u šest regiona taj broj je više nego prepolovljen.

Podaci pokazuju ubrzani pad obima kuća za prodaju širom države, dok veliki broj regiona, poput Velingtona beleže rekordno nizak nivo ponude”, kaže Thomson.

foto: foca-online.info

foto: foca-online.info

Šansa za građevinske radnike

Snažan rast građevinske industrije podstakao je tražnju za građevinskim radnicima svih profila.

Prema podacima ANZ Bank New Zealand broj oglasa za posao porastao je za 9,1 odsto na godišnjem nivou.

“Građevinski bum izazvao je potražnju za radnicima širom zemlje”, kaže Cameron Bagrie, ekonomista u ANZ i upozorava da bi nedostatak radne snage mogao da onemogući pravovremenu isporuku objekata.

Previous Zlatko Dizdarević sumnja u pozadinu dešavanja u Turskoj, sve nekako ide Erdoganu u prilog
Next Gulen: Vojni udar u Turskoj je možda izrežiran

You might also like

Nekretnine

Raspisan konkurs za prodaju imovine Vojske Srbije

Republička direkcija za imovinu raspisala je novi tender za otuđenje nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije.

Nekretnine

Legalizacije svinjca i šupe 5.000 dinara

Na spisku komisija za ozakonjenje naći će se i pomoćni i ekonomski objekti. Ista taksa od 5.000 dinara važi i za kotlarnicu od pet i za štalu do 100 kvadrata.

Poslovni prostor

Velike mogućnosti investiranja na tržištu nekretnina u Brazilu, Čileu i Meksiku

Većina investitora iz Južne Amerike namerava da u 2016.poveća svoje akvizicije u sektoru nekretnina pri čemu su Brazil, SAD, Čile i Meksiko označene kao top destinacije, pokazuje najnovije Istraživanje o