Cene kafe rastu šesti mesec uzastopno

Cene kafe rastu šesti mesec uzastopno

Najava prvih mrazeva u Brazilu i rast vrednosti brazilske nacionalne valute, reala, prema dolaru podigli su u junu cene kafe na najviši nivo od aprila 2015., saopštila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

Kako se navodi u izveštaju, ICO kompozitni indikator je mesec počeo relativno snažno, startujući sa 118,53 US centi po funti (lb = 0,45 KG) da bi do kraja juna dostigao nivo 132,04 US centi/lb, što je peti mesec uzastopnog rasta. 

Ovakva kretanja na međunarodnom tržištu kafe posledica su pre svega snažnog rasta brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koji je takođe bio dostigao svoj najviši nivo od jula 2015. Snažniji real suzbija želju brazilskih proizvođača da robu prodaju na inostranim tržištima.

Tržište je reagovalo i na pojavu prvih mrazeva u Brazilu iako je, na prvi pogled, šteta malih razmera.

Najznačajnije promene su uočene u grupama sorte arabika. Tako je cena kolumbijske kafe (Colombian Milds) u proseku porasla 8,6%, brazilske (Brazilian Naturals) 7,2 odsto, dok je cena svih drugih sorta arabike (Other Milds) u junu u proseku porasla 6,6 odsto.

Cena kafe sorte robusta (Vijetnam, Indonezija,Kenija) u proseku su porasle 2,4 odsto.

Međunarodna organizacija za kafu je zadržala svoju prognozu svetske potrošnje kafe na 152,1 milion vreća (vreća kafe = 60 kilograma), što je za 1,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Cene kafe nastavile su rasti i u julu, pa je ICO, kompozitni indikator u petak, 14.jula, iznosio 137,36 US centi po funti.

Gdeinvestirati.com
Previous Anketa NBS: Bankari i privrednici očekuju nisku inflaciju
Next Srbija formira zajedničke timove policije i vojske za zaštitu granice

You might also like

Najvažnije vesti

EBRD emituje dinarske obveznice

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas prospekt za emisiju 250 obveznica denominovanih u dinarima ukupne nominalne vrednosti 2,5 milijardi dinara sa varijabilnom kamatom i dospećem 5.

Berza

Dinar ojačao, srednji kurs 118,3693

Dinar je ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan i zvanični srednji kurs iznosi 118,3693 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno nakon što je američki Fed povećao kamate, što se očekivalo, no kineska tržišta su pala jer se povećanje kamata kineske centralne banke nije očekivalo.