Skuplje iznajmljivanje uz ugovor o zakupu nekretnine

Skuplje iznajmljivanje uz ugovor o zakupu nekretnine

U agencijama za promet nekretnina smatraju da će vlasnici stanova zbog najavljenog povećanje kontrole stanodavaca, novi trošak pripisati svojim stanarima, i tako im povećati cenu izdavanja.

Sklapanjeg ugovora o zakupu nekretnina, stanodavac je u obavezi da plaća pripadajući porez u iznosu od 20 odsto cene najma.

Primera radi, ukoliko je podstanar do sada plaćao mesečnu kiriju 200 evra, sa ugovorom o zakupu, stanodavac može da mu poveća cenu zakupa na oko 240 evra.

Pred stanodavcima su tri opcije:

  • kirija će ostati ista – novi trošak od 40 evra platiće iz svog džepa i ostvariti manju zaradu od 160 evra
  • kirija će se delimično povećati – deo poreza prebaciće na zakupca, a deo platiti iz svog džepa, i ostvariti procentualno manju zaradu
  • kirija će se povećati za celokupan iznos poreza – ceo porez prebacuju na zakupce i ostvaruju zaradu od 200 evra

U agencijama za promet nekretnina smatraju da će se stanodavci odlučiti na poslednju opciju poskupljenja kirije, i sav teret prebace na već dovoljno opterećene zakupce.

“Mislim da će doći do povećanja kirija, jer koliko znam plaća se porez od 20 odsto”, kaže za Tanjug vlasnik agencije Feniks, Predrag Simovski.

U dosadašnjoj praksi, vlasnici nekretnina koji izdavaju poslovni prostor firmama uredno plaćaju porez, sklapajući ugovor o zakupu.

Prema procenama, u Srbiji se izdaje oko 260.000 stanova, a od toga je oko 74.000 samo u Beogradu. Samo za 1% izdatih stanova postoji i ugovor o zakupu.

“Ukloniti nepravilnosti i propuste”

Da bi povećali procenat onih koji plaćaju porez, u Poreskoj upravi Srbije napravili su Poreski alarm putem kojeg građani mogu prijaviti stanodavce za koje sumnjaju da imaju podstanare, a ne plaćaju porez. Iz Poreske uprave pozivaju građane koji zarađuju na osnovu izdavanja svojih nepokretnosti da podnesu poresku prijavu i plate porez.

Formulare za poreske prijave stanodavci mogu preuzeti sa sajta Poreske uprave. Uz prijavu potrebno je priložiti i ugovor o zakupu nekretnine.

U slučaju da se utvrdi nepravilnost, Poreska uprava će poreskom obvezniku naložiti da te “nepravilnosti ili propuste ukloni”. Nije poznat način “kažnjavanja” stanodavaca.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Telekom isplaćuje dividendu 20. jula
Next AIK banka povećava udeo u Gorenjska banci

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Porez na imovinu 2018. biće malo skuplji i malo jeftiniji

Porez na imovinu u četiri najveća grada dogodine će biti neznatno veći u odnosu na ovogodišnji, ali će u određenim zonama i za pojedine vrste nepokretnosti biti čak i manji.

Nekretnine 0 Comments

Karlovy Vary – hit na tržištu nekretnina u Češkoj

Cene nekretnina u Češkoj rastu ali su još relativno niske u poređenju sa cenom imovine na zapadu Evrope. Pored toga, ubrzani privredni rast ove centralno-evropske zemlje privlači investitore.

Nekretnine 0 Comments

Na prodaju zgrada KMG Trudbenik

Stečajni upravnik preduzeća KMG Trudbenik oglasio je prodaju poslovne zgrade tog preduzeća u Bulevaru kralja Aleksandra broj 79.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply