Pogodite koja roba će ostvariti najveću dobit ove sedmice

Pogodite koja roba će ostvariti najveću dobit ove sedmice

Zahvaljujući usporavanju svetske proizvodnje, pamuk će od svih roba ostvariti najveću dobit ove sedmice. Analitičari dodaju da je to mogući poziv za korekciju pred sledeći skok cene.

Fjučersi pamuka ostvarili su najveći prinos u korpi glavnih roba ove sedmice, nakon što su dostigli najviše cene u više od dve godine zahvaljujući usporavanju svetske proizvodnje i znakova porasta tražnje.

Analitičari kažu da je korekcija vrlo verovatna nakon tako spektakularnog rasta, ali postoji i mogućnost da se cena pamuka održi na ovom nivou.

U četvrtak, cena pamuka za decembarsku isporuku porasla je 1.2 posto, a na američkoj robnoj berzi ICE Futures (Intercontinental Exchange ) trgovalo se po 74.04 centi za 0.45 kg (funtu).

Prema podacima finansijske kompanije FactSet, cene pamuka ostvariće ove sedmice ukupnu dobit od 12.5%.

Foto: MarketWatch.com

Foto: MarketWatch.com

Cena pamuka doživljava “apsurdan rast”

Ovonedeljni rast podigao je ovogodišnju dobit pamuka na više od 15 posto.

Cena pamuka za decembarsku isporuku popela se u poslednje dve sedmice sa 64 centi na oko 75 centi za funtu u sredu. “Ovo je apsurdan rast za tako kratko vreme, i moraće da dođe do korekcije”, kazao je Dennis Gartman u pismu objavljenom u četvrtak.

Ovo je druga godina zaredom da tražnja za pamukom prevazilazi ponudu. Na svetskom nivou, proizvođači su smanjili proizvodnju zbog niskih cena, i prešli na proizvodnju useva koji donose veći profit. Cene pamuka pale su ispod 60 centi za funtu u martu, najniži nivo u više od godinu dana, ali su se u međuvremenu oporavile.

Smanjena svetska proizvodnja, rast potrošnje

Inače, kvalitet i količina američkog pamuka su lošiji zbog vremenskih uslova.

Foto: csiro.au

Foto: csiro.au

U izveštaju objavljenom ove sedmice, američko Ministarstvo poljoprivrede kaže da je svetska proizvodnja useva pamuka za 2016/2017 slabija zbog smanjenja proizvodnje u Indiji i Pakistanu.

Istovremeno, predviđaju snažniju potrošnju, naročito u Kini. Ministarstvo navodi da je prodaja iz Kineskih državnih rezervi ostala snažna uprkos rastu cena, a da je sav ponuđen pamuk od 28 juna – već prodat.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Dinar stagnira prema evru, NBS intervenisala kupovinom 45 miliona evra
Next Kina otkrila epsku statuu Gospodara Rata od 1.320 tona

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Tržišta valuta: Novozelandski dolar dobitnik dana, investitori imaju više poverenja u funtu nego u evro

Dobitnik dana na valutnim tržištima danas je novozelandski dolar koji je porastao na najviši nivo u godinu dana nakon što je Centralna banka Novog Zelanda zadržala referentnu kamatu na postojećih

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Trumpovi politički problemi spustili indekse

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija zabeležile najveći dnevni pad od septembra prošle godine, što je posledica straha ulagača da će najavljivana poreska reforma biti odgođena zbog političkih problema predsednika

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Investitori nervozni, indeks straha porastao

Na svetskim berzama prošle se nedelje trgovalo sa oprezom u očekivanju odgovora na pitanje hoće li američka centralna banka povećati kamatne stope ili će nastaviti s politikom jeftinog novca, koja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply