Kriza industrije čelika: Juncker upozorava Kineze, preti statusom u STO

Kriza industrije čelika: Juncker upozorava Kineze, preti statusom u STO

Evropska unija štiti svoju industriju čelika, pa čak i britansku, koja uskoro izlazi iz zajednice, a Kinezima preti statusom u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, ukoliko nastave sa prodajom jeftine robe.

Predsednik Evropske komisije (EK) upozorio je Kinu da prestane sa prodajom čelika po damping cenama u Evropi, i pripretio njenim statusom u STO. Peking i Evropska unija su se složile da formiraju radnu grupu koja će diskutovati o krizi u industriji čelika i vršiti nadzor isporuka čelika iz Kine.

“Ne želim da dramatizujem, iako bih mogao.”

Foto: Jean-Claude Juncker, getty

Foto: Jean-Claude Juncker, getty

“EU će braniti industriju čelika. Imamo sredstva za odbranu i to ćemo iskoristiti”, kazao je Juncker u Pekingu nakon razgovora sa kineskom vladom.

“Ne želim da dramatizujem, iako bih mogao. Ali za nas je jasna veza između prevelike količine čelika iz Kine i njenog tržišnog statusa”, kazao je Juncker, prenose strane agencije.

Povećan uvoz jeftinog čelika iz Kine u Evropu ugrozio je hiljade radnih mesta širom kontinenta. Više od 11 hiljada radnih mesta je pod upitnikom nakon što je indijski Tata Steel najavio napuštanje Velike Britanije.

Kina proizvodi više od polovine svetskog čelika, ali pati od usporene domaće tražnje. U prvom kvartalu tekuće godine, izvoz čelika iz Kine u EU porastao je za čak 28%, što je oborilo cene za više od 30%.

Foto: worldsteel.org

Foto: worldsteel.org

Britanski lobi

Čelnici britanske industrije čelika pritiskaju vladu i EU povodom kineskog čelika. Ironično je da se to dešava nakon izglasavanja za izlazak iz EU. Ministarka malih preduzeća u Britaniji, Anna Soubry kazala je da je “apsolutno kritično” da britanska industrija čelika ima pristup evropskom tržištu i nakon referenduma.

Dvostruki aršini 

U međuvremenu, Evropa sa podozrenjem posmatra dolazak Kineza u srpsku Železaru Smederevo, iako je količina potencijalne proizvodnje u ovoj fabrici simbolična. Od početka godine do 1. juna Srbija je proizvela 355 hiljada tona čelika, u poređenju sa recimo britanskih 3.237 hiljada tona za isti period, podaci su Svetske organizacije za čelik.

Srbija je formirala stručni tim kako bi ubedila EK da nije bilo prodaje čelika po damping cenama u periodu prethodnog menadženta.

Foto: Ljubodrag Savić

Foto: Ljubodrag Savić

Savić: Ne bi se bunili da He Steel ponudi da kupi Tata Steel

Zanimljivu stvar je primetio profesor ekonomije Ljubodrag Savić, da Kinezi nisu došli u Srbiju samo zbog Železare, već kao stratešku tačku za ulazak na evropsko tržište.

Međutim, EU ima “dvostruke aršine”, jer su ranije prodavali Kinezima svoje kvalitetne i cenovno konkurentne proizvode, a sada kada to rade Kinezi, nazivaju dampingom.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous AIK banka povećava udeo u Gorenjska banci
Next Preko 70 odsto ljudi u Evropi koristi Android uređaje

You might also like

Kompanije 0 Comments

Milorad Grčić v. d. generalnog direktora EPS-a do javnog konkursa

Milorad Grčić imenovan je za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije, posle današnje odluke Vlade Srbije.

Kompanije 0 Comments

Ministar privrede: Privatizacija 11 velikih strateških preduzeća ključna za vladu

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je u ponedeljak da se očekuje da proces privatizacije u Srbiji, koji obuhvata i 11 velikih strateških preduzeća, bude završen do kraja mandata ove vlade.

Kompanije 0 Comments

APR prihvatila zahtev za brisanje Andreja Vučića kao vlasnika firme Asomakum

Agencija za privredne registre (APR) je prihvatila zahtev advokata Zorana Jakovljevića za brisanjem Andreja Vučića kao direktora i vlasnika firme Asomakum, prenela je Televizija N1.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply