Wall Street: Dow Jones i S&P 500 na novim najvišim nivoima u istoriji

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 na novim najvišim nivoima u istoriji

Američki indeksi berze Dow Jones i S&P 500 su u sredu zabeležili skromne dobitke ali dovoljno da postignu nove najviše nivoe u istoriji.

Dow Jones je ojačao 24 poena ili 0,13 odsto, na 18.372 poena, dok je S&P 500 porastao 0,01 odsto, na 2.152 poena. Nasdaq indeks naprotiv, oslabio je 0,34 odsto, na 5.005 poena.

Nakon tri dana snažnog rasta cena akcija, tržište se juče smirilo dok ulagači čekaju nove makroekonomske pokazatelje i kvartalne poslovne rezultate kompanija.

“Tržište je u zamahu jer posljednji američki privredni indikatori pružaju podršku. Rekordi indeksa došli su na samom početku sezone objavljivanja poslovnih izveštaja kompanija, koja će biti najvažnija za daljnji pravac tržišta”, kaže Brian Jacobsen, strateg u “Wells Fargo Funds Management”.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromesečju pale za 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, već četvrti kvartal zaredom. Ali, investitori se nadaju pozitivnim iznenađenjima, koja bi podržala daljnji rast cena akcija.

Pozitivno na tržišta utiče i verovanje ulagača da američka centralna banka, Fed, zbog poremećaja na tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, neće u ovoj godini povećati kamatne stope, dok bi druge najveće svetske centralne banke – od kineske i japanske do britanske i evropske – uskoro mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na oprez ulagača ukazuje, ispod proseka, obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7,86 milijardi.

Izvor:SEEBiz
Previous Iznajmljivanje stanova na meti Poreske uprave, kazne za neprijavljeni prihod
Next Pokemon poslao akcije Nintenda "u nebo"

You might also like

Wall Street: Blaži rast indeksa, oprezna trgovina

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi blago porasli, a trgovalo se oprezno uoči sastanka američkog predsednika Donalda Trumpa i kineskog Xi Jinpinga.

Wall Street: Oprezno nakon Trumpove odluke o Iranu

Na Wall Streetu su u utorak indeksi berza ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni nakon odluke Washingtona o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što je podržalo cene nafte i akcije u energetskom

Beogradska berza: Indeksi skočili, promet odličan

Poslednji dan u sedmici doneo je odličan promet uz blagi rast berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply