Ove vežbe fantastično podstiču moždane vijuge

Ove vežbe fantastično podstiču moždane vijuge

Već znamo da nam vežbanje pomaže da budemo pametniji, srećniji i manje stresirani. Ali ne pomažu nam sve vežbe jednako. Ako ste preduzetnik sa manjkom vremena, možda biste želeli da znate koja vrsta vežbi najviše podstiče vaš mozak?

Nedavno sprovedena studija otkriva ovaj odgovor, iznenađujuće jednostavan, jer da ne zahteva atletske veštine niti timski rad.

Foto: getty

Foto: getty

Studija, koju je uradila grupa istraživača pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, kaže da trčanje na duge staze proizvodi najviše koristi za naše mentalno zdravlje.

Tokom perioda od četiri meseca, ispitanici su trčali tri do četiri puta nedeljno po minimum sat vremena. Tokom studije, istraživači su im davali IQ i testove memorije. Što je učesnik u boljoj fizičkoj formi, njegovi rezultati testova su takođe bolji.

Ista studija sprovedena je na grupi miševa i repatih majmuna. Rezultati su bili istovetni, miševi su brže učili i radili bolje testove nakon treninga.

Moćni Katepsin B 

Istraživači su pratili nivo enzima Katepsin B, a poznato je da mišići stvaraju ovaj protein u procesu oporavka. Mišići učesnika koji su trčali kreirali su puno ovog proteina.

Foto: Katepsin B studija

Foto: Katepsin B studija

Količina ovog enzima povezana je sa boljim rezultatima na testovima nakon trčanja.

A da li je trčanje na duge staze jedini sport tokom kojeg telo proizvodi Katepsin B i pomaže vašu memoriju i sposobnost da zapamtite nove informacije? Naravno da nije, to je samo jedan tip vežbi koji je korišćen u ovoj studiji.

Istraživači takođe nisu ispitali uticaj na pamćenje prilikom trčanja na kratke staze. Postoji velika mogućnost da bi i ova vrsta vežbi imala isti efekat na mozak.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Vijetnam zahteva da Kina obustavi aktivnosti u spornim vodama Južnog kineskog mora
Next Nekretnine u SAD pojeftinile. Da li će to kupci iskoristiti?

You might also like

Društvo 0 Comments

Nemačka neće zvati Rusiju u G8

Nemačka vlada je saopštila da ne planira da pozove Rusiju da se vrati u klub najrazvijenijih industrijskih zemalja.

Politika 0 Comments

Danas se obeležava 15 godina od ubistva Zorana Đinđića

Polaganjem venaca u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je pre petnaest godina ubijen Zoran Đinđić, predstavnici Vlade danas će obeležiti godišnjicu smrti prvog demokratski izabranog premijera Srbije.

Društvo 0 Comments

Srbi godišnje popiju 100 miliona litara rakije

U Srbiji se godišnje popije 100 miliona litara rakije, što znači da svaki punoletan građanin godišnje ispije oko 17 litara alkohola.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply