Ove vežbe fantastično podstiču moždane vijuge

Ove vežbe fantastično podstiču moždane vijuge

Već znamo da nam vežbanje pomaže da budemo pametniji, srećniji i manje stresirani. Ali ne pomažu nam sve vežbe jednako. Ako ste preduzetnik sa manjkom vremena, možda biste želeli da znate koja vrsta vežbi najviše podstiče vaš mozak?

Nedavno sprovedena studija otkriva ovaj odgovor, iznenađujuće jednostavan, jer da ne zahteva atletske veštine niti timski rad.

Foto: getty

Foto: getty

Studija, koju je uradila grupa istraživača pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, kaže da trčanje na duge staze proizvodi najviše koristi za naše mentalno zdravlje.

Tokom perioda od četiri meseca, ispitanici su trčali tri do četiri puta nedeljno po minimum sat vremena. Tokom studije, istraživači su im davali IQ i testove memorije. Što je učesnik u boljoj fizičkoj formi, njegovi rezultati testova su takođe bolji.

Ista studija sprovedena je na grupi miševa i repatih majmuna. Rezultati su bili istovetni, miševi su brže učili i radili bolje testove nakon treninga.

Moćni Katepsin B 

Istraživači su pratili nivo enzima Katepsin B, a poznato je da mišići stvaraju ovaj protein u procesu oporavka. Mišići učesnika koji su trčali kreirali su puno ovog proteina.

Foto: Katepsin B studija

Foto: Katepsin B studija

Količina ovog enzima povezana je sa boljim rezultatima na testovima nakon trčanja.

A da li je trčanje na duge staze jedini sport tokom kojeg telo proizvodi Katepsin B i pomaže vašu memoriju i sposobnost da zapamtite nove informacije? Naravno da nije, to je samo jedan tip vežbi koji je korišćen u ovoj studiji.

Istraživači takođe nisu ispitali uticaj na pamćenje prilikom trčanja na kratke staze. Postoji velika mogućnost da bi i ova vrsta vežbi imala isti efekat na mozak.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Vijetnam zahteva da Kina obustavi aktivnosti u spornim vodama Južnog kineskog mora
Next Nekretnine u SAD pojeftinile. Da li će to kupci iskoristiti?

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Ana Brnabić: Još 5.000 državnih službenika ostaje bez posla

Iz javne uprave, koja obuhvata državu upravu, lokalnu samoupravu i lokalna javna preduzeća do sada je otišlo više od 23.000 ljudi, a za ovu godinu je planirano da bez posla ostane još

Društvo 0 Comments

Amazon: Deaktiviran nalog zbog 37 vraćenih stvari

Svi korisnici Amazona, kojima se nekad desilo da vrate poručenu robu, trebalo bi da obrate pažnju na Grega Nelsona, kompjuterskog programera, čiji je nalog deaktiviran nakon što je vratio 37

Društvo 0 Comments

Svetski ekonomski forum: Srbija bi mogla biti nova “superzvezda” obrazovanja

Srbija se na zvaničnom sajtu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu našla među zemljama koje bi mogle postati “superzvezde” svetskog obrazovanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply